Een gen van een gezamenlijke Friese voorouder is de oorzaak van een genetische afwijking bij meer dan 10 procent van de mensen met een erfelijke hartspierziekte in Nederland. Dit heeft het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in een nieuw onderzoek aangetoond.

Bij meer dan honderd families in Nederland werd deze identieke erfelijke aanleg gevonden. De afwijking komt vooral in de noordelijke provincies en Noord-Holland voor.

Eeuwen geleden

Erfelijkheidsonderzoeker Paul van der Zwaag van het UMCG schat dat ongeveer 1 op de 1400 bewoners uit deze provincies de erfelijke aanleg heeft. Het is bijzonder dat de oorsprong van een genafwijking getraceerd kan worden naar één voorouder.

De voorouder naar wie dit gezamenlijke gen wordt herleid, leefde zes tot acht eeuwen geleden in het oosten van Friesland. De genafwijking kan uitmonden in verschillende vormen van hartspierziekte.

Het onderzoek maakt het opsporen van families met deze erfelijke aanleg een stuk gemakkelijker. Zodra de afwijking in het gen bij iemand is vastgesteld, krijgen de familieleden ook de mogelijkheid om zich te laten onderzoeken.

STER reclame