NOS NieuwsAangepast

Alles klopt op foto's W.F. Hermans

Door redacteur cultuur Ron Holman

In Rotterdam zijn vanaf morgen niet alleen boeken, maar ook foto's van Willem Frederik Hermans te bekijken. In het kader van Nederland Leest, waarbij 'De donkere kamer van Damokles' van W.F. Hermans centraal staat, is in het Nederlands Fotomuseum de tentoonstelling 'De donkere kamer van Hermans'.

Aan de foto's op de tentoonstelling is duidelijk te zien dat fotografie voor Hermans meer was dan zomaar een kiekje schieten. De voorgrond, de verdeling van de personages, de kadrering: alles klopt.

Peinzend

Je ziet bijvoorbeeld een jongen van een jaar of 8 wat peinzend het strand en de aangrenzende boulevard afturen. Waar kijkt hij naar? Achter hem staat een non, gekleed in traditionele kleding en met het hoofddeksel zoals we dat uit de tv-serie 'De Vliegende Non' kennen. Met spiedend oog waakt ze over het groepje jongens dat op het strand aan het spelen is.

Het turende jongetje hoort daar ook bij, maar door zijn peinzende blik ontstaat er afstand tussen hem en zijn spelende maatjes op het strand. Een intrigerende foto, die Hermans in 1962 maakte in San Sebastian.

Hermans was zijn hele leven in de ban van fotografie. Vanaf zijn 11e fotografeerde hij al en in de jaren 50 ging hij in de leer bij arts-fotograaf Nico Jesse.

De selectie foto's voor de tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Letterkundig Museum en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. De foto's zijn tot en met 13 januari in het Nederlands Fotomuseum te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl