NOS NieuwsAangepast

Spanje haalt 4,8 miljard euro op

Spanje heeft met de uitgifte van drie staatsleningen 4,8 miljard euro opgehaald. De rente van 3,66 procent die de Spaanse overheid moet neertellen voor de driejarige lening was 0,3 procent lager dan een maand geleden.

De rente voor de vijfjarige lening kwam uit op 4,68 procent en die van de uitzonderlijke lange 20-jarige lening op 6,33 procent. Spanje heeft nu nagenoeg zijn hele financieringsprogramma voor dit jaar rond.

De belangstelling van investeerders en beleggers was groot genoeg en dat stemde tot enige tevredenheid op de obligatiemarkt. De vraag van beleggers drukt voor een deel de mate van vertrouwen in het land uit. Toch liep de tienjaarsrente na de geslaagde veiling op tot 5,86 procent.

Rente

Op de kapitaalmarkten werd met enige spanning uitgekeken naar deze schuldveiling. Spanje aarzelt met het aankloppen bij het ESM om financiële steun. Dat leidt tot aanhoudende onzekerheid en druk op de rente voor Spaanse schuld. Zo ligt de toonaangevende tienjaarsrente al weken boven de 5,5 procent. In de ogen van premier Rajoy is dat veel te hoog en zou een rente van rond de 3,5 procent passender zijn.

Spanje is in grootte de vierde economie van de eurozone. Het land kampt dit en volgend jaar met een recessie, met hoge werkloosheid, met grote financiële tekorten in de nationale begroting en in die van de regio's, en met een verzwakte bankensector.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl