NOS NieuwsAangepast

China: één partij, twee vleugels

Hoewel de Communistische Partij voor de buitenwereld overkomt als één partij zijn er onder de 80 miljoen leden verschillende stromingen of facties. In de aanloop naar het 18de Partijcongres, waar de nieuwe leiders van de partij gekozen worden, lopen de spanningen tussen die verschillende 'gelovigen' op. Op dit soort momenten is het belangrijk de juiste man (en een enkele vrouw) op de juiste plaats te krijgen bij het verdelen van de belangrijke posten.

De Partij wordt door China-watchers verdeeld in de 'elite' en de 'populisten', ook wel de 'liberaal gezinden' en 'conservatieven' genoemd.

'Prinsen'

De leden van de 'elite' komen vaak uit families van oude revolutionairen en hoge partijfunctionarissen. Daarom worden ze worden ook wel 'prinsen' genoemd. Een andere elite-groep wordt ook wel de "Shanghai-gang' genoemd, omdat de leden uit de rijke kuststeden komen. Oud-burgemeester van Shanghai en oud Partijleider Jiang Zemin zou, ondanks zijn hoge leeftijd, nog steeds nauw verbonden zijn met deze fractie.

De populisten daarentegen hebben vaak een eenvoudiger achtergrond en hebben de ladder van de Communistische Partij stap voor stap beklommen vanuit lokale wortels. Ze komen voort uit de jeugdbeweging van de partij, de Chinese Communistische Jeugdliga, waar ze de communistische basisprincipes bestudeerden en leerden promoten.

Terwijl de elite zich politiek gezien concentreert op economische groei en marktwerking, zijn de populisten meer gericht op sociale harmonie en het wegnemen van ongelijkheid. De oude communistische beginselen.

Liberalisering

De waarschijnlijke opvolger van President Hu Jintao, Xi Jinping, is een 'prins' van de elite. Hij werd in 1953 geboren in Peking als enige zoon van een latere vicepremier. Via partijsecretariaten in de kustprovincies werkte hij zich op tot de top van de partij. Hij is gefocused op de ontwikkeling van de private sector, liberalisering van de markt voor buitenlandse investeerders en de rol van Shanghai als financieel centrum.

De waarschijnlijke opvolger van premier Wen Jiabao, Li Keqiang, is een populist. Net als Hu Jintao was hij ooit aanvoerder van de communistische jeugdliga. Hij wordt gezien als een rijzende ster in de Chinese politiek. Hij legde in zijn beleid de nadruk op goedkopere huisvesting, basisgezondheidszorg en schone energie. Waarschijnlijk zal hij zich in zijn nieuwe functie gaan bezighouden met het stimuleren van de binnenlandse markt, nu de export door de wereldwijde crisis terugloopt.

Strijd

In functieoverdrachten eerder dit jaar lezen China-watchers een strijd tussen beide facties De val van partijbons Bo Xilai, die eerder hoge ogen gooide om gekozen te worden in het machtige orgaan van de partij, het staand comité, wordt gezien als voorbeeld van de machinaties binnen de partij. Ook werd de stafchef van president Hu Jintao op een zijspoor gezet en vervangen door een meer liberale functionaris. De populisten kregen daarentegen meer gelijkgezinden benoemd in de top van het Volksbevrijdingsleger, zoals de nieuwe opperbevelhebber Fang Fenghui.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl