NOS NieuwsAangepast

Export terug op niveau van 2008

Nederland importeert en exporteert weer net zoveel goederen en diensten als in 2008, dus voor het uitbreken van de financiële crisis. Vooral de export doet het goed, dankzij de goedkope euro. Nederland doet het zelfs iets beter dan Duitsland en Frankrijk. Dat staat in een studie naar de internationale handel van ING Economisch Bureau.

De internationale handel komt dit jaar naar verwachting uit op zo'n 435 miljard euro en dat is 6 procent meer dan in 2011. Ook de import zal 7 procent toenemen naar ongeveer 390 miljard euro. Ten opzichte van 2008 lag de export eind 2011 9,5 procent boven de waarde van 2008.

Openheid economie

De cijfers onderstrepen opnieuw de openheid van de Nederlandse economie. Nederland profiteert als het elders goed gaat, maar kampt met flinke tegenslag als het elders minder gaat.

Nederland exporteert vooral veel brandstof. De buurlanden zijn sterk in andere producten. Zo exporteert Duitsland machines en transportmiddelen en België farmaceutica, drank, tabak en ertsen.

Handelsoverschot

Nederland heeft een handelsoverschot: er wordt meer geëxporteerd dan geïmporteerd. Dat is gunstig, want het betekent dat er per saldo minder uitgegeven en meer verdiend wordt. Het overschot voor 2012 komt waarschijnlijk uit op 45 miljard euro.

ING verwacht dat het overschot de komende jaren daalt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl