NOS NieuwsAangepast

Gijsen in opspraak in IJsland

Oud-bisschop Gijsen van Roermond wordt in IJsland beschuldigd van het verzwijgen van seksueel misbruik. Dat blijkt uit een rapport van een IJslandse commissie die onderzoek doet naar seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.

Gijsen was van 1996 tot 2007 bisschop van de katholieke kerk in IJsland. In die tijd had een man in een brief geschreven dat hij was misbruikt door een IJslandse priester. Gijsen heeft die brief vernietigd.

Over de schreef

De commissie-Hákonardóttir vindt dat Gijsen nalatig is geweest. Hij had een onafhankelijk onderzoek moeten instellen naar de beschuldiging.

In een reactie aan de commissie laat Gijsen weten dat hij de zaak had besproken met de auteur van de brief. De man had volgens Gijsen slechts het vermoeden dat de priester een seksuele relatie met hem wilde beginnen, maar zou dat niet zeker hebben geweten. Daarop hebben de twee besloten de brief te vernietigen, schrijft Gijsen.

In 2010 werd Gijsen in Nederland beschuldigd van het begluren van een jongen die zichzelf bevredigde, eind jaren '50. De commissie-Deetman sprak niet van misbruik, maar vond wel dat hij over de schreef is gegaan. Gijsen heeft altijd ontkend dat hij de jongen heeft begluurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl