NOS NieuwsAangepast

Nieuwe bewindslieden voorgesteld

De bewindslieden van het kabinet-Rutte II hebben zich vanavond op televisie en radio voorgesteld. Daarbij werd al één wijziging van het regeerakkoord bekendgemaakt.

In dat akkoord stond dat de buitenlandtaken van de inlichtingendienst AIVD worden geschrapt, maar volgens minister Plasterk van Binnenlandse Zaken gaat dat niet door.

Schrappen zou betekenen dat de uitwisseling van informatie met buitenlandse inlichtingendiensten in gevaar komt.

Zorgpremie

Sommige ministers gingen in op de inkomensafhankelijke zorgpremie en uitspraken van partijgenoten. Premier Rutte pareerde opnieuw kritiek op hem en de VVD over de zorgpremie. "De VVD is op aarde om de goede dingen te doen", zei hij.

"We moeten niet stoppen met regeren omdat we bang zijn voor de gevolgen daarvan." Voorwaarde is volgens hem wel dat het kabinet almaar blijft uitleggen welke keuzes worden gemaakt.

Repareren

Minister Schippers van Volksgezondheid herhaalde de woorden van Rutte en VVD-fractievoorzitter Zijlstra nog eens. "Tussen een half procent vooruit en vier procent achteruit: dat is de bandbreedte voor koopkrachtontwikkeling", zei Schippers.

Minister van Financiën Dijsselbloem wil "gekke uitschieters" en onbedoelde effecten repareren.

Offers

Over de opmerking van PvdA-voorzitter Spekman dat nivelleren "een feest" is, zei de nieuwe minister van Sociale Zaken Asscher: "Je vraagt wel offers. Je moet nooit bagatelliseren wat die voor mensen betekenen."

Jet Bussemaker, die als minister van OCW onder meer verantwoordelijk is voor emancipatie, zei over het aantal van 7 vrouwen op 20 bewindslieden: "Het is wat mij betreft nooit genoeg (...) En ooit een vrouwelijke premier zou heel mooi zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl