NOS NieuwsAangepast

Leger Israël weigerde 'Iran-aanval'

De Israëlische premier Netanyahu en minister van Defensie Barak hebben het leger en de geheime dienst in 2010 gevraagd voorbereidingen te treffen voor een aanval op kerninstallaties in Iran. De chef-staf en het hoofd van de Mossad weigerden dat, zo wordt beweerd in een documentaire van een Israëlische tv-zender.

Chef-staf Gabi Ashkenazi en Mossad-hoofd Meir Dagan zouden het bevel naast zich neer hebben gelegd omdat ze een aanval en ook de voorbereidingen onverstandig vonden. Beiden stelden dat dat een strategische fout zou zijn. Het leger paraat maken voor een aanval zou een reeks van gebeurtenissen in gang kunnen zetten, waarbij Israël de controle verliest en een oorlog kan uitbreken.

'Alleen voorbereiding'

In de documentaire, waarvan al delen zijn uitgezonden, ontkent Barak dat het leger en de Mossad zich onwillig opstelden. Volgens Barak kreeg hij van de chef-staf te horen dat het leger "operationeel" niet de capaciteit had een aanval uit te voeren op kerninstallaties in Iran.

Barak benadrukt ook dat een opdracht een aanval voor te bereiden niet per se betekent dat er ook een aanval komt. Een aanval was niet ophanden, zeggen Barak en Netanyahu.

'Illegale oorlog'

Dagan is inmiddels geen chef meer van de Mossad en heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over de opstelling van Netanyahu en Barak ten aanzien van Iran. Hij zegt dat de twee uit zijn op een illegale oorlog; ze zouden het kabinet niet willen betrekken bij een eventuele oorlogsverklaring.

Ook het voormalige hoofd van Shin Bet, de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst, heeft scherpe kritiek geuit. In april zei hij dat hij het leiderschap van Netanyahu en Barak niet vertrouwt. "Ze misleiden de mensen zowel over Iran als over de Palestijnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl