NOS NieuwsAangepast

Beëdiging kabinet-Rutte II

Op Paleis Huis ten Bosch is het kabinet-Rutte II beëdigd. Volg hier alle ontwikkelingen van minuut tot minuut.

10:46 uur: Rutte II op weg naar het bordes

Op Paleis Huis ten Bosch wordt vandaag het kabinet-Rutte II beëdigd. Het is een belangrijke dag.

Lees hier wat er zoal gebeurt vandaag.

10:49 uur: Jeroen van Dommelen over de beëdiging

10:53 uur: Hoe gaat de beëdiging in andere monarchieën?

Voor het eerst in de bijna 200-jarige geschiedenis van het Nederlandse koningshuis wordt de beëdiging van een kabinet in de openbaarheid gehouden.

Menno Reemeijer legt uit hoe dat in andere monarchieën gaat.

10:54 uur: Zijlstra (VVD): 4 procent in de afspraak

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zegt dat zijn partij de coalitie aan het regeerakkoord zal houden. Door dat akkoord gaan lagere inkomens er de komende vier jaar zo'n half procent in koopkracht op vooruit en gaan de inkomens boven 100.000 euro er gemiddeld 4 procent op achteruit.

11:00 uur: Beëdiging Rutte II live bij NOS

Om 11.35 uur begint op Nederland 1 een extra NOS Journaal. Daarin kunt u rechtstreeks de beëdiging van de nieuwe ministersploeg zien op Paleis Huis ten Bosch. De beelden worden met één camera gemaakt door de Rijksvoorlichtingsdienst en aan de NOS en RTL gegeven.

U kunt de ceremonie ook live zien op het politieke themakanaal Politiek 24.

11:11 uur: Bordesscène

De bordesscène van het nieuwe kabinet-Rutte II staat rond 11.50 uur gepland. De ministersploeg van premier Rutte zal dan naast koningin Beatrix op het bordes van Paleis Huis ten Bosch staan.

11:20 uur: Alleen nieuwe ministers worden beëdigd

Koningin Beatrix zal vanaf 11.40 uur alleen de nieuwe ministers in het kabinet-Rutte II beëdigen.

Het gaat om aankomende VVD-ministers Hennis-Plasschaert (Defensie) en Blok (Wonen en Rijksdienst) en alle aankomende ministers van de PvdA: Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Dijsselbloem (Financiën), Plasterk (Binnenlandse Zaken), Timmermans (Buitenlandse Zaken), Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) en Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel).

11:27 uur: Zweren of beloven

De aankomende ministers mogen kiezen of ze hun beëdiging willen afsluiten met de eed of de belofte. Ze zeggen dan respectievelijk "Zo waarlijk helpe mij God almachtig" of "Dat verklaar en beloof ik".

11:35 uur: LIVE: beëdiging

De rechtstreekse uitzending van de beëdiging van het kabinet-Rutte II is begonnen. U kunt de uitzending volgen op Nederland 1 en op het politieke themakanaal Politiek 24.

11:38 uur: Beëdiging begonnen

De directeur van het kabinet der koningin Chris Breedveld is begonnen met de beëdiging van de ministers.

11:40 uur: Ministers beëdigd

Alle ministers van het kabinet-Rutte II zijn beëdigd. Asscher, Plasterk, Bussemaker, Dijsselbloem, Hennis-Plasschaert en Blok legden de belofte af. Timmermans en Ploumen spraken de eed uit.

11:43 uur: Nieuwe kabinet op bordes

Het kabinet-Rutte II van VVD en PvdA staat met koningin Beatrix op het bordes van Huis ten Bosch. De koningin wordt geflankeerd door premier Rutte (VVD) en vicepremier Asscher (PvdA).

Lees hier meer.

11:55 uur: Beelden van de beëdiging terugkijken

12:02 uur: Beelden van kabinet op bordes

12:04 uur: Ministers zijn nog binnen

De ministers van het nieuwe kabinet zijn nog bij koningin Beatrix op Paleis Huis ten Bosch. Wat er zich daar binnen precies afspeelt, is niet bekend, zegt NOS-verslaggever Xander van der Wulp.

Later vanmiddag gaan de bewindslieden op weg naar hun ministeries voor het protocol van overdracht: de nieuwe ministers krijgen dan de dossiers door hun voorgangers overhandigd.

12:12 uur: Buma: mist rond plannen wegwerken

Kabinet is beëdigd en kan aan de slag. Eerste taak is mist rondom de gevolgen van de plannen van #Rutte2 weg te werken voor het debat as do.— Sybrand Buma (@sybrandbuma) november 5, 2012

12:20 uur: NOS-hoofdredacteur: beëdiging twee keer

De beëdiging van het kabinet-Rutte II heeft twee keer plaatsgevonden. Volgens NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff begon de RVD te vroeg met de uitzending, waardoor RTL het beeld had en de NOS niet. Daarom is de ceremonie minuten later nog een keer overgedaan.

Zoals ik het nu begrijp: RTL was eerder met de beeediging, omdat de RVD veel te vroeg begon en de beeediging— Marcel Gelauff (@MarcelGelauff) november 5, 2012

toen nog een keer heeft gedaan.— Marcel Gelauff (@MarcelGelauff) november 5, 2012

12:24 uur: Pechtold: defensie rukt uit voor nieuw kabinet

Een nieuw kabinet: na het luchtalarm rukt nu de blaaskapel van Defensie al uit... twitter.com/APechtold/stat?— Alexander Pechtold (@APechtold) november 5, 2012

12:30 uur: Timmermans (BuZa) morgen naar NAVO

Kabinet internationaal a/d slag: Mr. Timmermans will visit NATO Headquarters 6 Nov. He will meet with NATO SG Mr Anders Fogh Rasmussen.— chris ostendorf NOS (@ChrisOstendorf) november 5, 2012

12:42 uur: NRC toont bordesscènes vanaf Drees

NRC Handelsblad heeft een overzicht met 60 jaar bordesscènes online gezet. Van het kabinet-Drees II in 1952 tot het huidige kabinet-Rutte II staan de foto's op de website.

12:49 uur: Meer over de dubbele beëdiging

De ministers van het nieuwe kabinet blijken twee keer te zijn beëdigd. De plechtigheid werd overgedaan vanwege verwarring rond de tv-uitzending. De RVD begon zo'n 10 minuten eerder met de beëdiging dan met de media was afgesproken.

De NOS besloot met de tv-uitzending te wachten tot het afgesproken tijdstip van 11.40 uur. Andere media, zoals RTL en Radio 1, waren inmiddels begonnen met het uitzenden van de te vroeg begonnen beëdiging.

12:53 uur: Oppositie wil snel koopkrachtcijfers

De oppositiepartijen willen uiterlijk woensdag alle cijfers over de koopkrachtgevolgen van de maatregelen van het nieuwe kabinet zien. Anders heeft het debat van donderdag over de regeringsverklaring geen zin, vinden PVV, SP, CDA en D66.

Lees hier meer.

13:02 uur: Ministers onderweg naar departement

De dertien ministers van het kabinet-Rutte II zijn inmiddels op weg naar hun departementen. Daar volgt voor de nieuwe ministers het protocol van overdracht. Ze krijgen dan de dossiers door hun voorgangers overhandigd.

13:05 uur: Welkom voor minister Hennis-Plasschaert (Defensie)

13:07 uur: Ook staatssecretarissen beëdigd

Na de nieuwe ministers zijn ook alle zeven staatssecretarissen van het kabinet-Rutte II beëdigd.

VVD-staatssecretarissen Teeven (Veiligheid en Justitie), Dekker (Onderwijs) en Weekers (Financiën) en PvdA'ers Mansveld (Infrastructuur en Milieu), Verdaas (Economisch Zaken), Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) legden de eed of de belofte af.

13:25 uur: Kamerlid Verhoeven (D66) wenst kabinet succes

De beëdiging gaf een dubbel gevoel. En op het bordes was het nogal een scène:-) Maar toch: kabinet Rutte II, veel succes!— Kees Verhoeven (@KeesVee) november 5, 2012

13:28 uur: De Jager neemt afscheid van lezers

In zijn laatste nieuwsbrief neemt oud-minister Jan Kees de Jager afscheid van zijn lezers. "Na bijna zes enerverende, maar prachtige jaren zit mijn taak op het ministerie Financiën erop", schrijft hij.

Lees hier de hele afscheidsbrief van De Jager (.pdf).

13:36 uur: Premier Rutte twittert zijn ploeg

Dit zijn de ministers en staatssecretarissen van het nieuwe kabinet: is.gd/Je3beREn dit gaan ze doen: is.gd/Smu48K— Minister-president (@MinPres) november 5, 2012

13:43 uur: Nieuw kabinet: wie is wie?

Ook de NOS heeft een overzicht gemaakt van de bewindslieden van het kabinet-Rutte II. Daar leest u onder meer waarom Lodewijk Asscher het politieke talent van de PvdA wordt genoemd en waarom voor de nieuwe minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert een droom uitkomt.

Bekijk hier alle profielen van de nieuwe ministers.

13:48 uur: Meer over bezoek Timmermans aan zuiderburen

Er is meer bekend geworden over de eerste buitenlandse reis van PvdA-minister Timmermans van Buitenlandse Zaken (zie 12.30 uur).

Timmermans heeft morgen eerst in Brussel een ontmoeting met zijn Belgische collega-minister Reynders. Ook gaat hij naar het NAVO-hoofdkwartier aldaar voor een gesprek met secretaris-generaal Rasmussen.

Na het bezoek aan Brussel reist de minister door naar Luxemburg voor een bijeenkomst met collega-minister Asselborn.

14:03 uur: Beelden van de beëdiging van de staatssecretarissen

14:19 uur: ANP: Kamer krijgt formatiedossier

Het ANP meldt dat de Tweede Kamer het hele formatiedossier toegestuurd heeft gekregen:

"Het dossier met alle documenten over de formatie is maandag naar de Tweede Kamer gestuurd. Een van de belangrijkste stukken van het dossier is van het ministerie van Sociale Zaken, dat heeft gekeken naar de koopkrachteffecten van het regeerakkoord dat VVD en PvdA hebben gesloten."

"Dat meldde de Rijksvoorlichtingsdienst. Volgens een woordvoerder moet het dossier extra duidelijkheid geven over de cijfers. De afgelopen dagen was veel te doen om de gevolgen van het pakket en dan met name van de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie."

14:34 uur: Dominique van der Heyde druk met voorbereidingen

Uitzending presentatie kabinet aan het voorbereiden. We beginnen vanavond om 20:30u en we doen het maar één keer. #nos— Dominique v.d. Heyde (@DominiqueHeyde) november 5, 2012

14:38 uur: 'Niet meer bezuinigen op militairen'

Het ANP meldt:

"Er zal nog wel bezuinigd worden op het ministerie van Defensie, maar niet meer op de troepen. Dat zei Jeanine Hennis-Plasschaert die maandag de leiding van het departement overnam van de christen-democraat Hans Hillen.Hennis neemt "met heel veel genoegen het stokje over", zei ze bij de overdracht. Het ministerie gaat volgens haar door een 'moeilijke periode' en ze zal de ingezette reorganisatie verder afronden. Dat is geen makkelijke opdracht, voegde Hennis eraan toe."

14:50 uur: Interactieve kabinetsfoto

In ons dossier Kabinetsformatie 2012 staat een interactieve foto van het kabinet-Rutte II. Als u klikt op de foto krijgt u meer informatie over de verschillende bewindslieden.

15:12 uur: Eerste ministerraad om 16.00 uur

De eerste vergadering van het kabinet-Rutte II is om 16.00 uur in de Trêvezaal aan het Binnenhof. Voor één keer mogen de cameraploegen en fotografen aan het begin aanwezig zijn in dit 'heilige der heiligen'. Daarna gaat het nieuwe kabinet achter gesloten deuren aan het werk.

15:44 uur: Formatiedossier inderdaad naar Kamer

Het dossier met alle documenten over de formatie is naar de Tweede Kamer gestuurd. Vorige week had een deel van de Tweede Kamer daar op aangedrongen.

De oppositie eiste vanochtend dat het kabinet uiterlijk woensdag alle cijfers over de koopkrachtgevolgen naar de Kamer stuurt. Anders heeft het debat donderdag over de regeringsverklaring geen zin, vindt de oppositie. Of de oppositiepartijen genoegen nemen met de stukken die nu naar de Kamer zijn gegaan, is nog niet duidelijk.

Het kan even duren voordat de Kamerleden de stukken daadwerkelijk krijgen, omdat de stukken nog gesorteerd en gedigitaliseerd moeten worden.

Verslaggever Sebastiaan Meijer: "Het formatiedossier bestaat uit drie dozen papier die op dit moment in de Tweede Kamer staan. Daar moeten alle nietjes en plastic mapjes tussenuit gevist worden. Daarna wordt er een logische indeling gemaakt en moet alles gescand worden tot pdf."

15:45 uur: De Jager draagt over aan Dijsselbloem

15:48 uur: Koningin Beatrix over tweede beëdiging

Koningin Beatrix noemde de tweede beëdiging van de nieuwe ministers "een toneelstukje". Beatrix was niet in beeld toen ze het zei, maar er was wel een microfoon die haar woorden opnam.

Na de ceremonie bleek het nieuwe kabinet-Rutte twee keer te zijn beëdigd. De plechtigheid werd overgedaan vanwege verwarring rond de tv-uitzending. De RVD begon zo'n 10 minuten eerder met de beëdiging dan met de media afgesproken was. Beatrix moest daardoor toch nog een keer de ministers beëdigen. Ze had de nieuwe ministers na de eerste keer wel alvast gefeliciteerd.

Hieronder de beelden:

15:58 uur: Ministers aangekomen op Binnenhof

Alle ministers van het kabinet-Rutte II zijn inmiddels binnen bij het ministerie van Algemene Zaken aan het Binnenhof. Over enkele minuten begint daar in de Trêvezaal de eerste ministerraad van het nieuwe kabinet.

16:20 uur: Oud-ministers dragen departementen over aan nieuwkomers

De nieuwe ministers hebben tijdens het protocol van overdracht de dossiers van hun voorgangers gekregen. Zo ook Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Blok (Wonen en Rijksdienst).

16:31 uur: Ministerraad in volle gang

Voordat de eerste ministerraad begon, mochten de camera's even de Trêvezaal in:

16:36 uur: Radiopresentator Tim Overdiek is ook in Den Haag

Radiogezicht @overdiek #radio1 twitter.com/APechtold/stat?— Alexander Pechtold (@APechtold) november 5, 2012

Het interview van Overdiek met Pechtold:

16:45 uur: Bekijk deel van de stukken uit formatiedossier

Een klein deel van de formatiestukken staat inmiddels online. Het gaat om een inhoudsopgave van de brieven, nota's en adviezen gericht aan de informateurs en aan de formateur gedurende de kabinetsperiode 2012. En om een memo over koopkrachteffecten van de maatregelen uit het regeerakkoord.

De inhoudsopgave van de brieven (.pdf)

De memo over koopkrachteffecten (.pdf)

16:53 uur: Ook eerste beëdiging online te zien

17:19 uur: Opbouw uitzending in volle gang

Vanaf 20.30 uur op Nederland 1 en het themakanaal Politiek 24 de presentatie van het kabinet-Rutte II.

17:24 uur: Ook Ferry Mingelen is van de partij

17:25 uur: Verslaggever Joost Vullings wil ook graag duidelijkheid

Inmiddels verzamelt heel Den Haag inkomensplaatjes. Ik zoek nog 3 x keer modaal. Mijn dierenplaatjesalbum is al vol. Dank u.— Joost Vullings (@JoostVullings) november 5, 2012

17:32 uur: Herkent de kiezer de nieuwe ministers?

Verslaggever Colette van Nunen ging de straat op om het te vragen:

17:39 uur: Eerder vandaag: Van Bijsterveldt draagt Onderwijs over aan Bussemaker

17:41 uur: Peiling EenVandaag: coalitie op 56 zetels

Volgens een nieuwe peiling van EenVandaag kan de coalitie van VVD en PvdA nog rekenen op 56 zetels, tegen de 79 zetels die de twee partijen nu samen in de Tweede Kamer hebben.

Lees meer over de peiling bij EenVandaag.

17:56 uur: Buma: alles wat mis kan gaan, zal misgaan

De eerste wet die het nieuwe kabinet gaat indienen is de wet van Murphy. #mist #verwarring #2xbeedigd #Rutte2— Sybrand Buma (@sybrandbuma) november 5, 2012

18:28 uur: Minister Timmermans spreekt ambtenaren toe

#FransTimmermans terug op t honk van Buitenlandse Zaken als de nieuwe M: NL moet weer open staan voor de buitenwereld. twitter.com/dbonis/status/?— Desiree Bonis (@dbonis) november 5, 2012

18:33 uur: Oppositie: eerst alle cijfers, anders geen debat

De oppositie in de Tweede Kamer is niet tevreden met de informatie over de koopkracht die naar de Kamer is gestuurd. Vanochtend vroegen PVV, SP, CDA en D66 om alle cijfers over de gevolgen van de maatregelen van het kabinet.

Verslaggever Peter Blok over de stemming onder de oppositiepartijen:

18:40 uur: Compilatie van het overdragen van de ministeries

18:45 uur: Ron Fresen: oppositie wil duidelijkheid

18:49 uur: Samsom rekent koopkrachtplaatjes voor

PvdA-leider Diederik Samsom rekent voor hoeveel de Nederlanders er dankzij de plannen van het kabinet-Rutte II op vooruit of achteruit gaan. Volgens Samsom gaan de meeste mensen er door die plannen op vooruit.

18:52 uur: Ook Rutte probeert zorg over koopkracht te temperen

Het ANP meldt:

"Middeninkomens gaan er de komende kabinetsperiode gemiddeld minder dan 4 procent op achteruit in koopkracht. Dat maakte premier Mark Rutte duidelijk in het tv-programma EenVandaag.Volgens de premier krijgen mensen die meer dan 100.000 euro verdienen te maken met een teruggang van gemiddeld 4 procent en blijven inkomens tussen de 50.000 en 70.000 euro onder die grens."

18:56 uur: Over anderhalf uur presentatie kabinet op tv

MAANDAG LIVE: Vanaf 20.30 uur speciale uitzending met alle bewinsdslieden kabinet-Rutte-II op politiek24.nl. Zie ook: bit.ly/WqXC6j— politiek24 (@politiek24) november 5, 2012

19:02 uur: Samenvatting van de beëdiging

19:52 uur: RTL zet kort geding door

RTL Nieuws spant een kort geding aan tegen het ministerie van Algemene Zaken. RTL eist dat alle stukken die het Centraal Planbureau heeft opgemaakt over de inkomensgevolgen van het regeerakkoord, worden gepubliceerd. Het programma had al juridische stappen aangekondigd als het ministerie van premier Rutte niet aan de wens van RTL tegemoet zou komen.

20:15 uur: Nog een kwartier...

...en dan begint in de hal van het ministerie van Algemene Zaken de kennismaking met de nieuwe bewindslieden. Schakel in op Nederland 1 of op Politiek24!

20:25 uur: Parodie op beëdiging

LuckyTV maakte een parodie op de beëdiging van het kabinet-Rutte II. Bekijk het filmpje hier.

20:33 uur: Het is begonnen!

Op Nederland 1 en Politiek24 kunt u vanaf nú kijken naar de kennismaking met het kabinet-Rutte II.

20:36 uur: Rutte laat Trêveszaal zien

Mark Rutte geeft aan het begin van het programma een rondleiding door de Trêveszaal. Daar wordt iedere vrijdag de ministerraad gehouden. Daar zijn nooit media bij aanwezig; inkijkjes zijn dus bijzonder. Het filmpje komt straks op onze website.

20:39 uur: Asscher zou woord 'feest' niet gebruiken

Vicepremier Asscher (PvdA) zegt dat hij het woord "feest" niet zou gebruiken als het om nivelleren gaat. Hij gaat daarmee in tegen zijn eigen partijvoorzitter, Hans Spekman. Die zei zaterdag dat nivelleren wat hem betreft een feest is. Hij stootte daarmee coalitiepartner VVD voor het hoofd.

20:45 uur: Blok: volgend jaar duidelijkheid

De nieuwe minister voor Wonen en Rijksdienst zegt dat hij begin volgend jaar duidelijkheid verwacht over de inkomensafhankelijke zorgpremie. "In de loop van komend jaar moeten die afspraken worden omgezet in wetgeving. Dan weet je ook wat het betekent voor de mensen", zei Blok (VVD).

Blok was bij de onderhandelingen voor het regeerakkoord de secondant van VVD-leider Rutte.

20:47 uur: Wisseling van de wacht op Defensie

Namens alle mannen en vrouwen van de #Koninklijke Landmacht dank aan onze 'oude' Minister. U stond voor uw Brothers in Arms.—Mart de Kruif (@GeneraaldeKruif) november 5, 2012

Alle mannen en vrouwen van de #Koninklijke Landmacht heten onze nieuwe Minister welkom. U kunt op ons rekenen, altijd en overal!—Mart de Kruif (@GeneraaldeKruif) november 5, 2012

20:51 uur: Schippers: er is een bandbreedte

De nieuwe en oude minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, praat nog even na over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Tussen een half procent vooruit en vier procent achteruit: dat is de bandbreedte voor koopkrachtontwikkeling, zegt ze.

VVD-fractieleider Zijlstra en premier Rutte zeiden eerder vandaag ook dat vier procent koopkrachtverlies het hoogst toelaatbare is.

20:57 uur: Dilemma voor Weekers

Frans Weekers is de oude en nieuwe staatssecretaris van Financiën. Hij mag belastingen verlagen, maar moet ook de hypotheekrente-aftrek verlagen. Het één is een droom van iedere VVD'er, het andere een nachtmerrie voor iedere VVD'er.

Dat vindt Weekers ook, maar: "We staan samen met de PvdA om het huishoudboekje sluitend te krijgen. Dan ontkom je niet aan vervelende maatregelen."

21:01 uur: Hennis-Plasschaert eerste vrouw op Defensie

"Ik kan er niet omheen", zegt Jeanine Hennis-Plasschaert, die vandaag de eerste vrouwelijke minister van Defensie werd. "Maar uiteindelijk gaat het er niet om of je een mannetje of een vrouwtje bent."

Hennis-Plasschaert wilde naar eigen zeggen al als klein meisje bij het leger. Tijdens de campagne liet ze zich voor NRC Handelsblad in een landmachtuniform fotograferen.

21:04 uur: Krijgt de verwarring rond de beëdiging een staartje?

Ron Fresen vertelt het:

21:05 uur: Timmermans en Hennis pro-Obama

Frans Timmermans krijgt morgen, op zijn tweede dag als minister van Buitenlandse Zaken, te maken met de presidentsverkiezingen in de VS. Op de vraag of hij voor Obama of Romney is, zegt hij: "Als dienaar van de kroon mag ik geen voorkeur hebben. Maar in het verleden heb ik mij wel eens positief uitgelaten over Obama."

Ook Jeanine-Hennis Plasschaert zegt dat ze "een lichte voorkeur" heeft voor Obama.

21:09 uur: Tijd voor een nieuweling

Wilma Mansveld is de nieuwe staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Ze is nieuw in politiek Den Haag. Ze wordt verantwoordelijk voor het openbaar vervoer. "Wij gaan voor het verleiden van de reiziger naar het openbaar vervoer", zegt de kersverse staatssecretaris.

21:11 uur: Sander Dekker is ook nieuw

Ook Sander Dekker is nieuw in Den Haag, alhoewel... hij was er al eens wethouder. Aan het Binnenhof is hij wel nieuw. Dekker is sinds vandaag staatssecretaris van Onderwijs. Hij wordt verantwoordelijk voor het basis- en middelbaar onderwijs.

21:13 uur: Opstelten is de oudste

Ivo Opstelten is de oudste minister in het nieuwe kabinet. Hij is 68 - bij de volgende verkiezingen is hij 73 jaar. "Ik ben een roeier. Ik ben topfit", zegt Opstelten over zijn conditie. "Het is topsport wat we doen. Maar ik heb er ongelofelijk veel zin in."

21:17 uur: Plasterk is weer terug

Ronald Plasterk (PvdA) is terug als minister. In het kabinet-Balkenende IV was hij minister van Onderwijs; nu heeft hij zijn bureau op het departement van Binnenlandse Zaken. Daar wil hij zich onder meer hard maken voor een grondwetswijziging, zodat gemeenten voortaan hun eigen burgemeester kunnen kiezen. Nu worden burgemeesters door de kroon benoemd. Of zo'n verkiezing direct of indirect moet gebeuren, wil hij nog niet zeggen.

21:19 uur: Van Rijn: van ambtenaar tot bewindspersoon

Martin van Rijn is de nieuwe staatssecretaris van Volksgezondheid. Op dat ministerie was hij al eens topambtenaar; nu keert hij terug als staatssecretaris. Geen hele logische overstap, erkent hij, maar na enig aarzelen heeft hij dus toch ja gezegd. Door zijn nieuwe baan verliest hij wel een groot deel van zijn inkomen. "Als je tweederde inlevert, heb je hart voor de publieke zaak", zegt hij daarover.

21:23 uur: De Kamerleden...

...hebben helemaal geen tijd om naar de presentatie van het kabinet te kijken. Er is werk aan de winkel!

alle 673 brieven aan de verkenner, informateurs en formateurs zijn binnen. het lezen kan beginnen.— Pieter Omtzigt (@PieterOmtzigt) november 5, 2012

21:26 uur: Bussemaker: liever meer vrouwen

Jet Bussemaker is als minister van OCW ook verantwoordelijk voor emancipatie. Over het aantal vrouwen in het kabinet (7 van 20) zegt ze: "Het is wat mij betreft nooit goed genoeg (...) En ooit een vrouwelijke premier zou heel mooi zijn."

21:36 uur: Verdaas blijft rocken

Co Verdaas, de nieuwe staatssecretaris van Landbouw, speelt in een band. Hij wil proberen om dat te blijven doen - al zal dat gezien zijn agenda niet makkelijk worden. Op de vraag of hij als staatssecretaris van Landbouw wil optreden met Normaal, zegt hij: "Bij uitstek niet".

21:47 uur: Kent u de nieuwe ministers?

Onze verslaggevers gingen de straat op met portretten van de nieuwe ministers. De vraag: wie zijn het?

21:49 uur: Rutte: afspraken moeten uitgewerkt worden

Premier Rutte krijgt opnieuw vragen over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Rutte herhaalt: de afspraken uit het regeerakkoord moeten nog worden uitgewerkt. En hij belooft: we gaan iedere keer bezien wat het voor mensen betekent.

Rutte zegt, net als Stef Blok, dat het waarschijnlijk tot maart gaat duren voordat er helderheid komt over de gevolgen voor de portemonnee.

21:56 uur: 'VVD op aarde om goede dingen te doen'

Rutte pareert alle kritiek op hem en de VVD over de inkomensafhankelijke zorgpremie. "De VVD is op aarde om de goede dingen te doen", zegt Rutte. "Daar zal de kiezer ons ook altijd voor belonen. We moeten niet stoppen met regeren omdat we bang zijn voor de gevolgen daarvan." Voorwaarde is wel dat het kabinet alsmaar blijft uitleggen welke keuzes worden gemaakt.

21:59 uur: Straks!

MAANDAG LIVE: Vanaf 23.05 uur meekijken met het Oog op Morgen @oogopmorgen op politiek24.nl. Met alle vandaag benoemde staatssecretarissen.— politiek24 (@politiek24) november 5, 2012

21:59 uur: Uitzending afgelopen

De presentatie van het kabinet op Nederland 1 en Politiek24 is afgelopen. De meeste filmpjes uit de uitzending kunt u straks terugzien op NOS.nl.

22:04 uur: Omdat ze zo leuk zijn...

...krijgt u nog een paar filmpjes uit de uitzending van vanavond. Wie zijn deze ministers?

22:10 uur: Hennis-Plasschaert bedankt haar volgers

Zeer veel dank voor alle reacties! Een bijzondere dag!— Jeanine Hennis (@JeanineHennis) november 5, 2012

22:11 uur: Eerste maatregel alweer teruggedraaid

De zogenoemde buitenlandtaak van de inlichtingendienst AIVD wordt geschrapt, staat in het regeerakkoord. Maar zover komt het niet: de maatregel is tijdens het constituërende beraad van het kabinet meteen weer teruggedraaid.

22:19 uur: Samsom: snel duidelijkheid

De discussies over de inkomensafhankelijke zorgpremie houdt maar niet op. Nu reageert ook PvdA-leider Samsom, die te gast is bij Nieuwsuur. Hij verwacht dat het kabinet "geen twee dagen wacht" om met duidelijkheid over de koopkrachtcijfers te komen.

22:20 uur: Zoals beloofd

Hier is het filmpje waarin Mark Rutte ons een kijkje gunt in de Trêveszaal:

22:30 uur: 'Nivelleren is geen feest'

Diederik Samsom geeft toe dat hij partijvoorzitter Spekman heeft aangesproken op zijn uitspraak dat nivelleren een feest is. Samsom vond die opmerking niet gepast. "Ik vind niet dat je nivelleren onder deze omstandigheden een feest moet noemen", zei de PvdA-leider.

22:35 uur: Verstandshuwelijk of liefde?

"Dit is een politieke samenwerking", antwoordt Samsom op de vraag of de coalitie van VVD en PvdA een verstandshuwelijk of liefde is.

22:45 uur: Einde

Hier eindigt het liveblog over de beëdiging van het kabinet-Rutte II. Dit was tevens het laatste liveblog in onze reeks blogs over de formatie.

Goede nacht!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl