VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zegt dat zijn partij de coalitie aan het regeerakkoord zal houden. Als gevolg van dat akkoord gaan de lagere inkomens er volgens het Centraal Planbureau de komende vier jaar zo'n half procent in koopkracht op vooruit en gaan de inkomens boven 100.000 euro er in vier jaar tijd gemiddeld 4 procent op achteruit.

Een koopkrachtverlies van 10 procent of meer vindt hij niet aanvaardbaar en hij garandeert dan ook dat dat niet zal gebeuren. Dat deed hij in het NOS Radio 1 Journaal. Hij reageerde daarmee op berichten dat de koopkracht tientallen procenten kan dalen, tot wel 30 procent. "Dat gaat sowieso niet gebeuren", aldus Zijlstra.

Die 4 procent is de afspraak op basis waarvan de VVD heeft ingestemd met het regeerakkoord, zegt Zijlstra. "Als blijkt dat hele groepen met veel grotere koopkrachteffecten te maken krijgen, dan hebben we een probleem met zijn allen, dan zal het aangepast moeten worden".

Zorgpremie

De onrust wordt vooral veroorzaakt door de inkomensafhankelijke premie van de zorgverzekering. "Waar de verwarring over is, is dat er nu allemaal berekeningen door de lucht vliegen. Wat betreft de zorgpremie: die moet binnen de kaders van de koopkrachteffecten vallen."

De PvdA heeft voor dezelfde afspraken getekend en zal daarin mee moeten gaan, zei hij. PvdA-leider Samsom zegt in een reactie dat ook zijn partij zich aan het regeerakkoord zal houden.

STER reclame