NOS NieuwsAangepast

Kopten hebben nieuwe paus

De Egyptische bisschop Tawadros is de nieuwe koptische paus. In de Sint Markus-kathedraal in de Egyptische hoofdstad Caïro werd zijn naam getrokken uit een kristallen kom.

Er waren drie kandidaten om paus Shenouda III op te volgen die in maart overleed. Hun namen waren op papiertjes in de kom gestopt. Een geblinddoekte jongen van twaalf haalde een van de drie eruit. Volgens de kopten was de procedure daarmee in Gods handen.

Er waren strikte maatregelen genomen om alles zuiver te laten verlopen. Zo waren de drie papiertjes precies even groot en waren ze op precies dezelfde manier opgevouwen.

De nieuwe koptische paus Tawadros is 60 jaar. Hij wordt op 18 november geïnstalleerd.

Angst voor aanslagen

Paus Shenouda III was ruim veertig jaar hoofd van de koptische kerk. Onder zijn leiding groeide de koptische gemeenschap enorm, ook buiten Egypte.

In Egypte leven 8 miljoen koptische christenen, tien procent van de totale bevolking. De laatste tijd neemt het aantal aanslagen op hen flink toe. Veel kopten vrezen de regerende Moslimbroederschap.

Rondom de kathedraal in Caïro zijn veel veiligheidsmaatregelen genomen. Duizenden koptische christenen hadden zich er verzameld om de ceremonie bij te wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl