1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Beëdiging kabinet-Rutte II live op tv

De beëdiging van het kabinet-Rutte II op Paleis Huis ten Bosch wordt openbaar. Dit heeft formateur Rutte in zijn eindverslag aan de Tweede Kamer bekendgemaakt. Een meerderheid van de Tweede Kamer wilde dat de beëdiging niet meer achter gesloten deuren plaatsvindt.

Rutte heeft de kwestie met koningin Beatrix overlegd en heeft besloten de camera toe te staan. "De beeld- en geluidsopnamen worden rechtstreeks aan de media ter beschikking gesteld zodat iedereen hiervan op hetzelfde moment kennis zal kunnen nemen," zo staat in de brief van Rutte.

De beëdiging is aanstaande maandag om 11.45 uur. De directeur van het kabinet der Koningin leest de eed of de belofte voor. De bewindslieden beloven trouw aan de grondwet en een "getrouwe vervulling" van hun ambt.

Bordesscene

Na de beëdiging volgt de bordesscène op de trappen van het paleis. Vervolgens gaan de ministers naar hun departement voor de overdracht.

Als het kabinet op het bordes staat, heeft de formatie in totaal 54 dagen geduurd.

Uitzendingen

De NOS zendt de beëdiging en de bordesscène rechtstreeks van 11:35 uur uit op Nederland 1, Radio 1, Politiek 24 en NOS.nl. Vanaf 20.30 uur zendt de NOS rechtstreeks de presentatie van het nieuwe kabinet en de kennismaking met zijn bewindslieden uit op Nederland 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl