NOS NieuwsAangepast

Eerste bijeenkomst ploeg Rutte II

Het constituerend beraad van de nieuwe ministers van het kabinet-Rutte II is afgelopen. Deze oprichtingsvergadering heeft ruim anderhalf uur geduurd. Rond een uur of zes in de avond kwamen alle VVD- en PvdA-ministers aan bij het ministerie van Algemene Zaken in Den Haag.

Bij de oprichtingsvergadering worden altijd alleen de ministers, niet de staatssecretarissen uitgenodigd. De ministers moeten officieel instemmen met het regeerakkoord en afspraken maken over de exacte portefeuilleverdeling.

De nieuwe ploeg van Rutte heeft vanavond in het Catshuis het startberaad, een meer informele bijeenkomst. Daarbij zijn wel de staatssecretarissen aanwezig. Ook de VVD-fractievoorzitter Zijlstra en PvdA-fractieleider Samsom komen langs.

Eindverslag

De PvdA-ministers waren de hele middag in Den Bosch voor een extra congres over regeringsdeelname aan het kabinet. Een ruime meerderheid stemde in.

Vanavond schrijft formateur Rutte zijn eindverslag. In dit verslag zal ook duidelijk worden of koningin Beatrix de nieuwe ministersploeg in het openbaar zal beëdigen, zoals een meerderheid van de Tweede Kamer wil.

Het is de bedoeling dat het kabinet-Rutte II maandag op het bordes staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl