De leden van de Partij van de Arbeid hebben ingestemd met deelname aan het kabinet-Rutte II. Op het congres in Den Bosch was een ruime meerderheid voor het regeerakkoord.

Spekman is trots

Het congres begon vanochtend met een speech van PvdA-voorzitter Spekman. Die zei trots te zijn op de onderhandelaars, die erin slaagden elkaar niet in gijzeling te nemen. Maar er is ook pijn bij het partijbestuur, zei hij. Vooral met betrekking tot de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, de verkorting van de WW, het strafbaar stellen van de illegaliteit en de eigen bijdrage in de ggz.

Samsom, de volgende spreker, erkende ook dat het een moeilijke tijd wordt. Hij belooft zijn achterban op zijn kompas te varen. "Het worden 5 historische jaren", zei hij.

Stemming

Na de inleidende toespraken kregen PvdA-leden de gelegenheid vragen te stellen en hun zorgen te uiten over tal van zaken uit het regeerakkoord. Samsom reageerde op de vragen. Hij erkende dat sommige maatregelen niet goed uitvallen en legde nogmaals uit wat er goed is aan het regeerakkoord.

Na de vragenronde was het tijd voor de stemming. Die verliep zeer snel. Binnen enkele ogenblikken was duidelijk dat een ruime meerderheid Samsom steunt en instemt met kabinetsdeelname.

Er staat nu niets meer in de weg van het constituerend beraad, vanmiddag om zes uur, en de beëdiging van het kabinet bij de bordesscène volgende week. Het constituerend beraad is de eerste formele vergadering van een pas gevormd kabinet. De kandidaat-ministers onderschrijven in dit beraad het nieuwe regeerakkoord.

STER reclame