De PvdA krijgt het de komende tijd nog moeilijk genoeg met de eigen achterban. Dat zegt ex-informateur Wouter Bos in een interview met de Volkskrant. "Maar beide partijen wisten exact waar met dit regeerakkoord de pijn zou zitten voor hun achterban. Ook de VVD", zegt Bos.

De PvdA-informateur zegt dat het voor de hand lag dat de wittebroodsweken voor het nieuwe kabinet eens voorbij zouden zijn, al gebeurde dat wat eerder dan hij had verwacht.

"Als je 16 miljard bezuinigt en hervormingen doorvoert waarbij niets en niemand gespaard blijft, behalve het onderwijs, dan weet je dat de storm op zeker moment opsteekt."

Geen moment ruzie

Tijdens de onderhandelingen tussen Rutte en Samsom is er geen moment van ruzie geweest, zegt Bos. "Ik heb het adrenalineniveau weleens zien stijgen en ik heb ook weleens wat drift gezien, maar er is geen moment geweest van openlijke twist."

"Een van de centrale assen onder dit akkoord is dat Samsom en Rutte hebben gezegd: we bezuinigen grofweg zoveel als de VVD wil, maar we verdelen de lasten grofweg op de manier zoals de PvdA wil", zegt Bos. De inkomensafhankelijke zorgpremie en de beperking van de hypotheekrenteaftrek zijn geen bezuinigingen, maar volgens Bos vormen deze maatregelen wel een voorwaarde waaronder de PvdA bereid was zo veel bezuinigingen te accepteren.

STER reclame