NOS NieuwsAangepast

Marathon New York toch afgelast

De marathon van New York gaat toch niet door. Daartoe heeft burgemeester Bloomberg besloten na spoedberaad met de politie en hulpdiensten.

Op het aanvankelijk doorzetten van de marathon, zondag, was veel kritiek gekomen. Veel Amerikanen vinden het ongepast nu de orkaan Sandy de stad New York zo hard heeft getroffen. Ze vinden dat alle hulpdiensten nodig zijn voor de slachtoffers van de orkaan, en niet moeten worden ingezet voor een feestelijk evenement als de marathon met zo'n 40.000 lopers.

Staten Island

Verwacht wordt dat er de komende dagen nog steeds lijken zullen worden gevonden in huizen op Staten Island, waar de start van de marathon is. Op Staten Island staat het dodental van de orkaan op 19.

Bloomberg verdedigde dagenlang zijn plan om het evenement toch te laten doorgaan. Hij noemde het evenement een opsteker voor de stad en zei dat er geld kon worden ingezameld voor de slachtoffers. De ontstane controverse over de marathon heeft hem nu toch doen besluiten om het evenement dit jaar te schrappen.

Inschrijfgeld

Volgens Mary Wittenberg van het organisatiecomité mogen de renners volgend jaar sowieso meedoen. De organisatie bekijkt nog of de deelnemers hun inschrijfgeld terugkrijgen. Het is de eerste keer in de 42-jarige geschiedenis van de marathon dat het evenement wordt afgelast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl