Consulaat Benghazi waarschuwde

tijd van publicatie Aangepast

De Nederlandse journalist Harald Doornbos heeft in het Amerikaanse consulaat in Benghazi twee brieven gevonden waaruit blijkt dat de diplomaten zich in die Libische stad onveilig voelden. In één brief wordt aan de Libische autoriteiten om meer politiebescherming gevraagd.

Doornbos vond de brieven samen met de Arabische televisie-journalist Jenan Moussa. Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in een artikel in het Amerikaanse blad Foreign Policy. Doornbos noemt de vondst van de brieven een "mega-verhaal".

Libische agent

Het Amerikaanse consulaat werd bij een aanval op de avond van 11 september verwoest. Ambassadeur Chris Stevens en drie diplomaten kwamen daarbij om het leven.

In de andere brief die de journalisten vonden, klagen de diplomaten over een Libische agent die in de dagen voor de aanval foto's heeft gemaakt van het consulaat.

Onduidelijk is of de brieven het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben bereikt. De officiële Amerikaanse lezing is dat er in de dagen voor de aanval op het consulaat geen incidenten zijn geweest. De FBI heeft ook onderzoek gedaan in het consulaat maar de documenten zijn kennelijk over het hoofd gezien.

Presidentskandidaat Mitt Romney heeft steeds gezegd dat de beveiliging tekortschoot in Benghazi en dat de regering daar steken heeft laten vallen.

STER reclame