Naam: Mark Rutte

Partij: VVD

Functie:Minister-president

Geboortedatum: 14 februari 1967

Geboorteplaats: Den Haag

Mark Rutte wordt in 2010 de eerste premier van VVD-huize en één van de jongste premiers ooit. Na een ingewikkelde formatie wordt er een kabinet gevormd met VVD- en CDA-ministers. Naast het regeerakkoord wordt er een gedoogakkoord gesloten met de PVV.

Zo heeft het kabinet toch een meerderheid in de Tweede Kamer. De samenwerking tussen de drie partijen loopt spaak in het Catshuis-overleg. De PVV loopt weg omdat ze het niet eens worden over nieuwe bezuinigingsafspraken. Het kabinet-Rutte I komt ten val.

Vrijgezel

Mark Rutte groeit op in Den Haag. Hij is de jongste van zeven kinderen en is al jong geïnteresseerd in politiek. Rutte is vrijgezel en wordt door velen gezien als ideale schoonzoon. Rutte valt op als door zijn joviale stijl. Hij lacht veel en uitbundig.

Gaandeweg zijn premierschap komt er kritiek op zijn stijl. Zijn tegenstanders noemen hem 'de weglachpremier'. Zelf zegt Rutte daarover: "Ik geloof niet dat ik het land verder vooruit help door mijn karakter te veranderen."

Maatschappijleer

Al jaren geeft hij één ochtend in de week les op een middelbare school in Den Haag. Ook tijdens zijn premierschap blijft hij les geven in Nederlands en maatschappijleer. Rutte wordt gezien als een pragmatisch politicus.

Hij werkt moeiteloos met alle partijen in de Tweede Kamer samen. Na de mislukte samenwerking met de PVV, wordt in razendsnel tempo met CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie een begroting voor 2013 in elkaar gezet.

Recordtempo

Na de verkiezingen beginnen meteen de onderhandelingen met de PvdA. Moeilijk, denkt iedereen, maar toch zijn Samsom en Rutte er in recordtempo uitgekomen.

STER reclame