Naam: Ivo Opstelten

Partij: VVD

Functie: Minister van Justitie

Geboortedatum: 31 januari 1944

Geboorteplaats: Rotterdam

"Ik word mijn eigen opvolger", dat zegt Ivo Opstelten na de val van het kabinet-Rutte I. Hij wil heel graag weer minister worden op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Want Opstelten wil de klus heel graag zelf afmaken.

Opstelten baalt enorm als de PVV de samenwerking met het kabinet opgezegd. Hij neemt het Wilders zelfs kwalijk: "Ik vind dat hij het landsbelang niet heeft gediend met deze breuk".

Lastige puber

Opstelten zorgt er als informateur juist voor dat het regeerakkoord tussen VVD en CDA én het gedoogakkoord met de PVV er komt. Ivo Opstelten is geboren en getogen in Rotterdam.

Als puber is hij lastig, daarom brengen zijn ouders hem op zijn 15de een tijdje onder bij een domineesgezin. Dat heeft hem goed gedaan, want Opstelten staat nu bekend als een heer, rustig en goedmoedig.

Rasbestuurder

Hij is een rasbestuurder. Opstelten is burgemeester geweest in tal van steden. In Rotterdam, zijn geboortestad, maakt hij vooral indruk door zijn beheerste optreden tijdens de woelige politieke tijd rond de opkomst en moord van politicus Pim Fortuyn.

Burgemeester Opstelten weet de onvrede in de stad in goede banen te leiden. Ook al is Opstelten inmiddels 68 jaar en mag hij dus met pensioen, daar denkt hij absoluut nog niet aan. "Het gaat er juist om dat mensen langer werken. Ik geef het voorbeeld. Ik ben fit", aldus Opstelten.

STER reclame