Naam: Edith Schippers

Partij: VVD

Functie: Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Geboortedatum: 25 augustus 1964

Geboorteplaats: Utrecht

Edith Schippers (48) is de eerste vrouw van de grootste partij van Nederland en geldt als een vertrouweling van premier Rutte. Schippers is minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zij was dat ook al in het kabinet-Rutte I. Schippers kwam vooral in de schijnwerpers te staan toen ze in november 2010 besloot het rookverbod voor eenmanscafés op te heffen. De afgelopen jaren heeft ze voor meer markwerking in de zorg gezorgd en grote bezuinigingen doorgevoerd.

Villa Kakelbont

Edith Schippers wilde vroeger eigenlijk het liefst dierenarts worden. Met een vader die leraar biologie was, leefde ze naar eigen zeggen in een soort Villa Kakelbont, waar de kippen thuis in Driebergen over de tafel liepen.

Op haar vijfde gaan haar ouders uit elkaar. Haar overgevoeligheid voor sfeer is voor een deel terug te voeren op die eerste jaren van haar jeugd. Schippers zegt "allergisch" te zijn voor zwartkijkers die passief in een slachtofferrol gaan zitten. Naar eigen zeggen staat ze altijd vrolijk op en geniet ze van de kleine dingen.

Thatcher

Schippers wordt gezien als een 'powerlady'. Ze heeft bewondering voor de voormalige Britse premier Margareth Thatcher, om "haar stijl, charisma, haar non-conformisme en haar daadkracht".

Schippers staat bekend als zakelijk en doortastend, met gevoel voor humor. Ze zegt het belangrijk te vinden om "die vierkante kilometer in Den Haag een beetje te relativeren". Schippers was niet kwaad op Wilders toen hij stopte met het Catshuis-overleg. Dat is volgens haar "all-in the game". "Politiek is ook zakelijk, daar heb ik verder geen emoties bij", aldus de minister.

STER reclame