Naam: Lilianne Ploumen

Partij: PvdA

Functie: Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Geboortedatum: 12 juli 1962

Geboorteplaats: Maastricht

Lilianne Ploumen is als partijvoorzitter jarenlang één van de gezichten van de PvdA. Tot verrassing van velen wint de onbekende Ploumen in 2007 de race om het partijvoorzitterschap van partijprominent Jan Pronk. Er zijn vijf stemrondes nodig voor er een winnaar uit de bus komt.

De Limburgse Ploumen studeert maatschappijgeschiedenis in Rotterdam en gaat bij allerlei hulporganisaties aan de slag. Eerst bij Foster Parents Plan, dan als directeur van het vrouwenfonds Mama Cash en van 2004 tot 2007 als directeur van de ontwikkelingsorganisatie Cordaid.

Derde Wereld

Rond 2002 stapt Ploumen over van GroenLinks naar de PvdA, omdat ze denkt dat een grote volkspartij meer veranderingen mogelijk kan maken. Ze wordt vicevoorzitter van de Evert Vermeerstichting, de PvdA-tak die zich inzet voor internationale solidariteit.

Ploumen vindt al jaren dat de PvdA zich meer moeten inzetten voor de Derde Wereld. "We zijn een beetje bleekjes geworden in ons internationale profiel, zei ze in een interview met Vrij Nederland. Als nieuwe minister heeft ze wel de taak om 1 miljard euro te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking.

IJzeren geheugen

Ploumen wordt geprezen om haar vermogen om "mensen te binden". Ze heeft een ijzeren geheugen voor lijstjes en kan goed hoofdrekenen, vertelt ze in een interview. Als dochter van een melkboer uit Maastricht gaat ze vaak mee met haar vader en daar heeft ze veel geleerd.

Tijdens haar partijvoorzitterschap verliest de PvdA zetels bij een aantal verkiezingen en het lukt Ploumen niet om deze trend te keren. In een interview in oktober 2011 noemt ze partijleider Cohen "te weinig zichtbaar" en ze vindt dat hij te weinig uit de partij haalt. Cohen is verbaasd over de kritiek van Ploumen. Niet lang daarna laat ze weten dat ze haar functie gaat neerleggen. Hans Spekman is haar opvolger.

STER reclame