NOS NieuwsAangepast

'Maatwerk voor coffeeshops'

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam heeft geen toestemming van minister Opstelten om toeristen toe te laten in coffeeshops. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie in reactie op Van der Laans stelling dat het regeerakkoord daarvoor ruimte biedt.

Volgens de woordvoerder zal maatwerk worden toegepast, maar moet nog worden uitgewerkt hoe dat uitpakt. Het ministerie zal overleggen met gemeenten die behoefte hebben aan maatwerk.

Van der Laan zei vandaag dat de coffeeshops in de hoofdstad open blijven voor toeristen, nu de wietpas van tafel is. Volgens het regeerakkoord krijgen alleen inwoners van Nederland toegang tot coffeeshops, maar de controle daarop geschiedt "gefaseerd" en "in overleg met de betrokken gemeenten".

Overlast en criminaliteit

Van der Laan is al geruime tijd met Opstelten in gesprek. In Amsterdam zijn 220 coffeeshops, eenderde van het totaal in Nederland. Jaarlijks bezoeken anderhalf miljoen toeristen er een coffeeshop.

Van der Laan zei in de Volkskrant dat hij de overlast en criminaliteit rond coffeeshops streng zal aanpakken. Weren van toeristen leidt volgens hem tot meer overlast en meer straatverkoop. "Die anderhalf miljoen toeristen gaan niet zeggen: dan maar geen wiet. Die zwermen uit over de stad op zoek naar drugs. Meer straatroof, ruzies over nepdrugs, geen controle op de kwaliteit van de drugs - alles wat we hadden aan ellende komt weer terug".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl