NOS NieuwsAangepast

Coffeeshop A'dam open voor toerist

De 220 coffeeshops in Amsterdam blijven gewoon open voor toeristen. Dat heeft burgemeester Van der Laan laten weten aan de Volkskrant.

In het deze week gepresenteerde regeerakkoord van VVD en PvdA staat dat de wietpas verdwijnt. Wel moeten klanten van coffeeshops bewijzen dat ze in Nederland wonen.

De nieuwe coalitie zegt dat de handhaving van de regels in overleg met gemeenten moet gebeuren. Van der Laan beroept zich op die clausule om de coffeeshops ook volgend jaar open te kunnen houden voor toeristen.

Overlast

Van der Laan denkt dat het buitensluiten van toeristen leidt tot meer overlast. "Die toeristen gaan niet zeggen: dan maar geen wiet. Die zwermen uit over de stad op zoek naar drugs. Meer straatroof, ruzies over nepdrugs, geen controle op de kwaliteit van de drugs - alles wat we hadden aan ellende komt weer terug."

De burgemeester van Amsterdam heeft minister Opstelten beloofd dat hij criminaliteit en overlast rond coffeeshops zal aanpakken. Ook zegt hij dat hij drugsgebruik onder jongeren verder zal tegengaan.

Invoering

Van de naar schatting 7 miljoen toeristen die Amsterdam jaarlijks trekt, bezoeken er 1,5 miljoen een coffeeshop. De Nederlandse plannen met de wietpas hebben internationaal dan ook veel aandacht getrokken.

Naast Amsterdam waren ook Rotterdam, Utrecht en Den Haag tegen de invoering van de wietpas. Het is niet duidelijk of de coffeeshops in die steden net als die in Amsterdam open zullen blijven voor toeristen.

De wietpas werd eerder dit jaar in de zuidelijke provincies ingevoerd. De rest van het land zou 1 januari volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl