NOS NieuwsAangepast

'OM kent daders aanslag Waalre'

Het Openbaar Ministerie weet wie verantwoordelijk zijn voor de aanslag op het gemeentehuis van Waalre, hebben bronnen bij het OM tegen de NOS gezegd. Het zouden woonwagenbewoners uit Noord-Brabant zijn, maar het OM krijgt het bewijs niet rond om de daders en opdrachtgever te kunnen vervolgen.

Na de aanslag in juli zijn de beelden opgevraagd van beveiligingscamera's van alle tankstations rond Waalre. Daarop is volgens de bronnen te zien hoe twee mannen jerrycans in de achterbak van een auto vullen. Die auto komt uit een woonwagencentrum in de buurt van Den Bosch en wordt door veel bewoners van het kamp gebruikt voor klusjes. De wagen is na de aanslag gebruikt als vluchtauto.

Zorgvuldig gepland

In de vroege ochtend nadat de jerrycans waren volgetankt, werd de aanslag gepleegd door met twee gestolen auto's het gemeentehuis binnen te rijden. De actie was zorgvuldig gepland. De auto's ramden het gebouw bij de voor- en zij-ingang, vanwaaruit ze het gebouw goed konden binnenrijden.

Toen de daders vervolgens brand stichtten, maakten ze gebruik van benzine. Ook hadden ze diesel bij zich om het vuur te verspreiden. Op bewakingsbeelden zijn de daders wel te zien, maar ze zijn door hun vermomming onherkenbaar.

Afluisterapparatuur

Een speciaal politieteam probeerde later afluisterapparatuur te plaatsen op het woonwagencentrum waar de twee mannen op de beelden van het tankstation wonen. Dat mislukte doordat het politieteam werd gezien. De twee mannen vluchtten voor een korte periode naar het buitenland, in de wetenschap dat ze in de gaten werden gehouden.

Het OM ziet volgens de bronnen een direct verband met een ruzie tussen de woonwagenbewoners en de gemeente Waalre. Het OM vermoedt dat de opdrachtgever van de aanslag een kampbewoner is die wordt gezocht in verband met een drugsonderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl