NOS NieuwsAangepast

Scooterdiefstal groeit explosief

Scooterrijders op een tweedehandsje opgelet: het zou goed kunnen dat je op een gestolen scooter rijdt. Uit cijfers blijkt dat alleen vorig jaar al bijna 17.000 scooters zijn gestolen. Om daar een eind aan te maken start in januari een proef met een GPS-systeem op scooters.

Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit zijn er in Nederland een miljoen brom- en snorfietsen. Uit cijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer blijkt dat het aantal scooterdiefstallen de laatste jaren explosief is gestegen. In 2008 werden er 11.628 scooters gestolen. Alleen het afgelopen half jaar zijn er al 7.904 meldingen van gestolen exemplaren gedaan.

Omkatten

Voor je zo'n gejatte scooter kunt verkopen moet je er wel het een en ander aan veranderen; dat bewerken wordt ook wel omkatten genoemd. De oplichter koopt dan voor weinig geld een scooter die total loss is, inclusief bijbehorende papieren. Daarna steelt hij een gloednieuw exemplaar en slijpt hij het kentekennummer van de oude scooter in de gestolen nieuwe scooter. Nog even de kentekenplaatjes verwisselen en je hebt een dure scooter met een vals nummer en valse papieren.

Framenummer

Een GPS-systeem in scooters zou die diefstallen moeten voorkomen. Verzekeraars die meewerken aan de proef gaan GPS-systemen in scooters installeren in steden waar veel scooters worden gestolen. Als een scooter gestolen wordt kan de politie zien waar het voertuig staat. Naast het GPS-systeem moet de scooter ook een framenummer hebben, een uniek nummer dat elke scooter verplicht moet hebben. De politie kan via het framenummer makkelijker zien of het een 'samengestelde' scooter is of niet.

"Ik denk dat er aanzienlijk minder scooters gestolen zullen worden met het systeem",zegt Arnold van Putten van VIP Scooters. "Totdat de dieven erachter komen dat het op grote schaal wordt ingebouwd en waar het systeem geplaatst wordt. Dan gaan ze vast wel weer een ander trucje verzinnen om de scooter te stelen." Van Putten plaatst al een tijdje GPS-systemen in scooters. Onze verslaggever Arno Leblanc ging bij hem langs om te kijken. Zijn reportage kan je hier beluisteren.

Door: Esther

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl