NOS NieuwsAangepast

Dochter Heineken 1e in Quote 500

Voor het eerst in 14 jaar staat de familie Brenninkmeijer niet meer op de eerste plek in de Quote 500, de lijst van de rijkste Nederlanders. Er staat nu voor het eerst een vrouw op nummer één; Charlene de Carvalho-Heineken, de dochter van biermagnaat Freddy Heineken. Oorzaak is dat Quote de lijst anders heeft samengesteld dan voorgaande jaren.

Quote heeft alle families uit de lijst gehaald en er alleen individuen op gezet. Hoofdredacteur Mirjam van den Broeke zegt dat dat is gedaan omdat het vergelijken van families met personen eigenlijk appels met peren vergelijken is. Sommige families bestaan uit wel 200 leden. Door personen en families te splitsen zijn twee zuiverder lijsten ontstaan, vindt de hoofdredacteur.

De top-5 ziet er als volgt uit:

1. Charlene de Carvalho-Heineken, bierproducent Heineken, 5,4 miljard euro, +8 procent (ten opzichte van vorig jaar)

2. Frits Goldschmeding, uitzendbureau Randstad, 2,1 miljard euro, -4,5 procent

3. Wijnand Pon; autobedrijf Pon Holding, 2 miljard euro, +11,1 procent

4. Dik Wessels; bouwbedrijf VolkerWessels, 2 miljard euro, +11,1 procent

5. John de Mol; mediabedrijf Talpa; vermogen: 1,9 miljard euro, +11,8 procent

Appels en perenEr staan 63 nieuwe vermogenden op de lijst. Bij elkaar hebben de 500 superrijken een gezamenlijk vermogen van 106,5 miljard euro. Dat is een kwart minder dan vorig jaar. Toch hebben de rijken geen last van de crisis, volgens Van den Broeke. Dat het vermogen van de lijst is geslonken, komt doordat de vermogende families er vanaf zijn gehaald. Als de lijst op de oude manier was samengesteld was het totale vermogen gestegen naar 148 miljard, zegt de hoofdredacteur. Er is een losse top-50 gemaakt van rijkste families. De familie Brenninkmeijer staat daar wel op nummer 1. De koninklijke familie staat op de vijfde plek. Deze maand kwam naar buiten dat een Haagse inbrekersbende zijn slachtoffers uitzocht met behulp van de Quote-500. Het blad heeft echter geen moment getwijfeld om te stoppen met de lijst. "Sowieso was ie al naar de drukker toen het nieuws naar buiten kwam. Wij vinden dat we een maatschappelijk en journalistiek zeer relevante lijst maken. Een lijst over rijkdom, dat gaat ook over hoe macht verdeeld is in het land", benadrukt Van den Broeke.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl