NOS NieuwsAangepast

Oostkust VS wakker in rampgebied

Met windsnelheden van 140 kilometer per uur heeft de orkaan Sandy grote schade aangericht in steden en dorpen aan de oostkust van de Verenigde Staten. President Obama heeft New York City, Long Island en delen van New Jersey tot rampgebied verklaard. Dat betekent dat er geld vanuit Washington kan komen voor hulp.

Er zijn zeker zeventien mensen omgekomen als gevolg van de storm. Miljoenen mensen zitten zonder stroom, onder wie honderdduizenden inwoners van Manhattan. Een deel van New York staat onder water, vooral aan de zuidkant van Manhattan is de wateroverlast groot.

Bomen

De meeste slachtoffers waren thuis toen het noodweer toesloeg. In New York kwamen twee jongens van 11 en 13 jaar om het leven toen een grote boom op hun huis viel. Het merendeel van de slachtoffers kwam om door omgewaaide bomen.

De omvang van de schade is nog niet te overzien. Verzekeraars houden er rekening mee dat het totale schadebedrag kan oplopen tot 20 miljard dollar. Inmiddels is de storm verder landinwaarts getrokken en neemt de storm in kracht af. Sandy is geen orkaan meer.

Wall Street blijft ook vandaag, voor de tweede dag op rij, gesloten. Het is voor het eerst sinds 1888 dat de beurs in New York twee dagen op rij dicht blijft als gevolg van slecht weer.

Destructief

Uit de eerste reacties van inwoners blijkt dat ze voorbereid waren, maar niet hadden verwacht dat de orkaan zo destructief zou zijn. In de staat New Jersey brak een dijk waardoor enkele kleinere gemeenten in korte tijd onder water liepen. Met boten hebben brandweer en politie zo'n duizend mensen geëvacueerd.

In miljoenensteden als New York, Washington en Philadelphia kwam het dagelijkse leven grotendeels tot stilstand. In New York liepen zeven metrostations onder water. Het vervoersbedrijf MTA spreekt van de grootste ramp in de 108-jarige geschiedenis van de metro in New York. Het duurt waarschijnlijk nog dagen voordat de metro overal weer kan rijden.

Stroomvoorziening

In New York moesten een paar honderd patiënten naar een ander ziekenhuis worden gebracht nadat het noodaggregaat het had begeven in hun eigen ziekenhuis. Volgens burgemeester Bloomberg kan het nog dagen duren voordat de stroomvoorziening overal is hersteld.

In de wijk Queens brandden zeker vijftig huizen af. De brand ontstond mogelijk door kortsluiting. Straten kwamen daar blank te staan. Televisiebeelden toonden brandweermannen die tot hun middel in het water lopen.

Burgemeester Bloomberg van New York heeft de inwoners van zijn stad op het hart gedrukt binnen te blijven. Niet alleen vanwege het gevaar, maar ook om te voorkomen dat ze de hulpdiensten in de weg lopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl