NOS NieuwsAangepast

Moszkowicz uit ambt gezet

De Raad van Discipline heeft advocaat Bram Moszkowicz uit zijn ambt gezet. De advocaat wordt voor het leven geroyeerd, omdat hij het aanzien van de advocatuur heeft geschaad, zegt de tuchtrechter.

Moszkowicz was zelf niet bij de uitspraak aanwezig, maar liet via zijn advocaat weten dat hij tegen de uitspraak in beroep gaat.

Klachten gegrond

Alle klachten die de deken van de Orde van Advocaten tegen hem heeft ingediend, zijn gegrond, vindt de raad. Moszkowicz wordt ervan verdacht dat hij stelselmatig grote hoeveelheden contant geld heeft aangenomen van cliënten, zonder dat te melden bij de deken, Germ Kemper. Het gaat om betalingen van meer dan 15.000 euro.

Een andere klacht was dat hij belangen van cliënten ernstig heeft verwaarloosd en dat hij zich aan het wettelijk toezicht heeft onttrokken. "Een en ander raakt de kern van het beroep van de advocaat", zegt de tuchtrechter. Ook stuurde hij zijn jaarrekeningen niet op tijd in en deed hij niet mee aan de verplichte bijscholing van advocaten.

Geen verbetering

Cliënten voelden zich niet goed behandeld. Ze moesten soms grote bedragen vooraf contant betalen en kregen daarna niet de diensten waar ze op rekenden. Moszkowicz kwam vaak niet zelf opdagen, maar stuurde een kantoorgenoot.

De raad vreest dat er geen verbetering zal optreden omdat Moszkowicz geen blijk geeft van inzicht in de problemen. De straf gaat verder dan de eis van de deken. Die had een schorsing van een jaar geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Teleurgesteld

Wat de uitspraak voor Moszkowicz betekent, is nog niet duidelijk, maar zijn advocaat, Gabriël Meijers, liet op voorhand al weten dat ook een korte schorsing de ondergang van het kantoor zou kunnen betekenen. Moszkowicz maakte zich in mei dit jaar al los van het familiebedrijf.

Meijers zegt dat hij erg teleurgesteld is, maar dat hij het hele vonnis nog moet lezen. Hij vindt dat de Orde van Advocaten met deze daad aan de politiek wil laten zien dat ze zelf in staat is om orde op zaken te stellen. "Dat staat in Den Haag ter discussie", zegt hij. Meijers vindt dat de advocatuur in deze zaak "een prachtige gelegenheid" heeft om te laten zien dat ze wel zelf optreedt.

Belastingdienst

Moszkowicz maakte gisteren bekend dat hij een schikking heeft getroffen met de Belastingdienst over de boetes die hem zijn opgelegd voor belastingontduiking. Hoeveel de fiscus in totaal van hem wil hebben, is nog niet duidelijk. De schikking gaat over de periode 2002-2006. Over de daaropvolgende jaren is nog geen uitspraak gedaan.

Gisteren werd ook bekend dat Moszkowicz en journaliste Eva Jinek na ruim twee jaar hun relatie hebben verbroken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl