NOS NieuwsAangepast

Advocaten klaar voor verkiezingen

In Amerika hebben tienduizenden advocaten zichzelf laten registreren als waarnemer bij de presidentsverkiezingen volgende week. De advocaten hopen een bepalende rol te kunnen spelen als de nek-aan-nek race tussen president Obama en zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney uitmondt in juridische haarkloverij, zoals in 2000. In dat jaar werd er wekenlang door de kandidaten Bush en Gore gesteggeld over de uitslag in de staat Florida.

"Iedereen wil klaarstaan als in een van de staten geen winnaar uitgeroepen kan worden," zegt Steve Schmidt, campagnevoerder van John McCain in 2008. "Deze advocaten zijn voornamelijk op zoek naar problemen die nog niet bestaan. Het lijkt op de Koude Oorlog en de nucleaire wapenwedloop: je wilt hebben wat de ander misschien ook heeft."

Focus hertelling

In Florida hebben zich al meer dan 5000 advocaten opgegeven als vrijwillig waarnemer bij de Obama-campagne, en aan Republikeinse kant zouden zich al evenveel advocaten hebben gemeld.

"Sinds Gore-Bush is iedereen scherp gefocust op een mogelijke hertelling van de stemmen," zegt jurist Robert Kelner van de Republikeinse partij. "De kleinste hint dat er iets mis is zal een overmacht aan juridische actie teweegbrengen."

Onregelmatigheden

In 2000 lag Republikein George W. Bush voor op Democraat Al Gore met 50.000 stemmen, maar die voorsprong slonk gedurende de nacht. Bij de hertelling werden tal van onregelmatigheden ontdekt en pas na 36 dagen van discussies en rechtszaken riep het Amerikaanse hooggerechtshof Bush uit tot winnaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl