NOS VoetbalAangepast

"Liverpool had mijn dood kunnen worden"

Andy van der Meyde komt deze week met een onthullende biografie: 'Geen genade'.

De oud-voetballer onthult hoe seks, drugs en drank zijn carrière bij Everton verwoestten. Zijn huwelijk ging eraan ten onder en hij joeg zichzelf bijna de dood in.

Vanaf het moment dat Van der Meyde in 2005 van Inter overstapte naar Everton, raakte hij op het verkeerde spoor. De Engelse krant The Sun geeft in een voorpublicatie van het boek al een aardig beeld van zijn leven in de periode tussen 2005 en 2009.

Met Ferrari naar stripclub

Bij zijn overstap kreeg Van der Meyde een vorstelijk salaris aangeboden. Zo'n 37.000 euro per week, ruim het dubbele van zijn salaris in Milaan. Hij kocht onmiddellijk een Ferrari en reed naar de News Bar, een van de populaire clubs in Liverpool.

"Na een paar uurtjes alcohol reed ik door naar de dichtstbijzijnde stripclub. Niet zo slim, maar ik had een groot zwak voor naakte vrouwen. Ik zag een brunette en wilde met haar naar bed."

Daar bleef het niet bij. Na één keer was Van der Meyde verslaafd aan de "wilde" Lisa en ontstond er een affaire. Zijn vrouw Diana vertrouwde de boel niet. Ze huurde een privé-detective in, die niet veel moeite had om de voetballer te ontmaskeren.

"Diana belde me en vroeg of mijn vriendin aardig was. En of ze goed was in bed. Twee dagen later moest ik afscheid nemen van mijn dochters Isabella en Purple. Ik kon mezelf wel voor m'n kop slaan."

Wekelijkse boetes

Daarna ging het compleet mis. Van der Meyde liet zich meeslepen in de wereld van Lisa, vol drank en drugs. Op het veld worden zijn prestaties er niet beter op, zeker omdat hij geregeld in de clinch ligt met trainer David Moyes. Bijna wekelijks betaalt hij de club boetes van 30.000 pond, als hij weer eens gesignaleerd is in een club.

"Na een wild avondje uit in Manchester had ik een hele fles rum op. Ik stapte in de auto en reed rechtstreeks naar de training. Gek genoeg kon ik de drank binnenhouden. En tijdens de piepjestest liep ik mijn beste tijd ooit."

Neville is een huisdier

Van der Meyde botste vooral met aanvoerder Phil Neville. Hij noemde de verdediger 'het huisdier van Moyes', die alles wat hij hoorde meteen doorspeelde aan de trainer.

"Alleen daarom was hij aanvoerder. Dat hij 250 wedstrijden heeft gespeeld voor United en zestigvoudig Engels international is, is één grote grap."

Gestolen slaappillen

Toen Lisa beviel van een dochter met gezondheidsproblemen, werd de crisis groter. Van der Meyde sliep slecht en zocht zijn heil in de slaapmiddelen. Een nieuwe verslaving was onafwendbaar. Ruim twee jaar lang stal hij slaappillen uit het kantoor van de clubarts van Everton.

"Ik kon me niet meer concentreren op de Premier League, was vooral met mijn hoofd bij mijn dochter. Mijn vrienden hadden de oplossing: cocaïne. In Liverpool kan je zeven dagen per week feesten, het is een levensgevaarlijke stad als je geen grenzen kent. Ik realiseerde me dat deze stad mijn dood zou kunnen worden, dus ik moest weg."

In 2010 tekende Van der Meyde, tot verbazing van velen, bij PSV. Hij speelde geen enkele wedstrijd voor de Eindhovenaren, maar begon wel te werken aan zijn herstel. Hij hoopt snel weer in het voetbal terug te keren en is nu bezig met een opleiding tot coach.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl