NOS NieuwsAangepast

Steeds minder vastgoedleningen

Nederlandse banken zijn grotendeels gestopt met het uitlenen van geld voor vastgoedprojecten. Vlak voor de bankencrisis, in 2007, leenden banken nog 26 miljard euro uit voor nieuwe vastgoedinvesteringen. Vorig jaar was dat nog maar 6,6 miljard. En dit jaar zal dat nog minder zijn, verwacht onderzoeksbureau PropertyNL.

Volgens PropertyNL-directeur Wabe van Enk zijn de banken voluit op de rem gaan staan. Door de crisis kunnen ze al moeilijker geld vrijmaken voor MKB-leningen, laat staan de hoge bedragen die nodig zijn voor grote bouwprojecten. Het gevolg is dat er nauwelijks voldoende geld is voor het gewone onderhoud en de herontwikkeling van bijvoorbeeld lege kantoorgebouwen. Nederlands vastgoed verloedert daardoor, zegt Van Enk.

Grote risico's

ING was een paar jaar geleden de grootste Nederlandse vastgoedfinancier, maar doet nu nog maar een fractie van vroeger. SNS is helemaal gestopt met nieuwe vastgoedfinancieringen. Het is een teken dat banken grote risico's zien in de vastgoedmarkt.

Toezichthouder De Nederlandsche Bank heeft al meermalen gewaarschuwd dat banken nog meer zullen verliezen op vastgoed, vanwege de leegstand in de kantoren- en winkelmarkt en de dalende vastgoedprijzen. Op dit moment hebben banken 55 miljard aan leningen uitstaan voor commercieel vastgoed.

Goede contacten

De koepel van projectontwikkelaars, Neprom, wijst erop dat de huidige grootste vastgoedfinanciers (Rabodochter FGH en ABN Amro) al wel weer voorzichtig meer zijn gaan uitlenen. Voorzitter Wienke Bodewes van Neprom zegt dat grote ontwikkelaars met goede contacten bij de bank nog altijd bouwen en ontwikkelen. Maar wel tegen een hoge prijs, want al is de rente laag, de banken vragen een flinke risico-opslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl