NOS NieuwsAangepast

Energiedrankje onder vuur vanwege dood 14-jarige

Het bedrijf achter het energiedrankje Monster Energy is aangeklaagd omdat een meisje na het drinken van grote hoeveelheden ervan is overleden. De ouders van het meisje klagen het bedrijf aan omdat ze vinden dat het voor jongen mensen te makkelijk is om aan de cafeïnestoot te komen terwijl er te weinig over de risico's wordt gezegd.

Daar houdt het slechte nieuws voor Monster Energy niet op. Want daarnaast doet de Amerikaanse autoriteit voor voedsel- en geneesmiddelen FDA (Food and Drug Administration) onderzoek naar het drankje. De FDA onderzoekt vijf doden die mogelijk te maken hebben met het drinken van grote hoeveelheden Monster Energy. Gevolg? De aandelen van het bedrijf zijn al met 14 procent gedaald. Het bedrijf ontkent zelf elke mogelijke connectie met het drankje en de doden.

Hartafwijking

De rechtszaak is aangekondigd door de ouders van de 14-jarige Anais Fournier. Ze had al een hartafwijking toen ze daar nog eens twee blikken Monster Energy bij dronk. En dat zijn geen kleine blikjes; in totaal dronk ze bijna anderhalve liter van het spul weg op één dag. Hierbij kreeg ze 480 milligram aan cafeïne binnen, een hoeveelheid die gelijk staat aan zo'n 14 blikjes cola. Ze keek een film toen ze een hartaanval kreeg en overleed zes dagen later. Volgens het ziekenhuis aan een cafeïnevergiftiging.

Nadat haar ouders afgelopen weekend aankondigde het bedrijf aan te klagen, kreeg de FDA meldingen binnen van vijf andere doden en één hartstilstand vanaf 2009 die mogelijk te maken hebben met het drankje. Die zaken worden nu onderzocht.

Voedingssupplement

De FDA heeft regels voor blikjes frisdrank die maar een bepaalde hoeveelheid cafeïne mogen bevatten. Maar op Monster Energy heeft het geen grip omdat het in de categorie 'voedingssupplement' valt. Daarbij komt dat de units van Monster zo groot zijn, dat het de sterke concentratie cafeïne weer afzwakt.

"Ik was geschokt dat de FDA wel de cafeïne in frisdrank kan reguleren, maar niet in deze giga-energiedrankjes", zegt de moeder van de overleden Anais tegen het Amerikaanse CNBC. "Met die felle kleuren en namen als Monster en Rockster zijn deze drankjes 'death traps' voor jongen meisjes en jongens."

Onderzoeken

De FDA gaat de zaken nu onderzoeken. Het benadrukt wel dat dit geen enkele aanleiding is nu al te geloven dat de doden ook daadwerkelijk te maken hebben met het drinken van Monster Energy.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl