NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Obama winnaar laatste tv-debat'

Het laatste verkiezingsdebat voor de Amerikaanse verkiezingen is gewonnen door president Obama. Dat is de mening van kijkers van CNN en CBS News.

Ook directeur Van Grieken van het Nederlands Debat Instituut vindt dat de zittende president in het debat beter was dan zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney.

Draaikont

Het was het derde debat tussen de twee presidentskandidaten. Het eerste werd gewonnen door Romney, de tweede keer maakte Obama een betere indruk.

In het debat over buitenlandse politiek vergeleek Obama zijn beslissingen steeds met eerdere uitspraken van Romney. Die bleek dan ongeveer dezelfde standpunten te hebben gehad als Obama, terwijl hij nu iets anders zei. Volgens Van Grieken slaagde Obama er daardoor in Romney weg te zetten als draaikont.

Geen grip

Romney probeerde enkele malen het gesprek steeds naar het binnenland te trekken, door te beginnen over de werkgelegenheid, de Amerikaanse economie en de bezuinigingen op defensie. Maar ook op dat onderwerp kreeg Romney geen grip op Obama.

Obama wil bezuinigen op defensie, terwijl Romney er meer geld aan wil besteden. "Onze marine is nu kleiner dan in 1917,'' zei Romney. Obama reageerde met: "We hebben nu ook minder paarden en bajonetten in ons leger.''

Volgens analisten is het moeilijk te zeggen wat de invloed van dit debat op de kiezers zal zijn, omdat buitenlandse politiek in de campagnes maar een beperkte rol speelt.

STER reclame