NOS NieuwsAangepast

'Schokkende feiten zaak-Van Rey'

De fractievoorzitter van GroenLinks in Roermond, Marianne Smitsmans, heeft "schokkende" feiten gehoord over de zaak rond VVD'er Jos van Rey. Dat zei ze maandagavond tijdens de raadsvergadering over de kwestie.

Volgens haar is de zaak veel groter dan tot nu toe bekend: "Wat er in de pers is geschreven, is maar de helft van de waarheid."

Smitsmans was eerder die dag, als lid van de vertrouwenscommissie, gehoord door de recherche. Ze heeft naar eigen zeggen ook afgetapte telefoongesprekken kunnen beluisteren. Daarin heeft ze schokkende feiten gehoord die nog niet in de media zijn gekomen, "over meerdere personen".

Waarschuwing

De GroenLinks-fractievoorzitter wilde tijdens de raadsvergadering opening van zaken geven, maar toen werd de vergadering geschorst. Tijdens de schorsing werd Smitsmans volgens eigen zeggen gewaarschuwd dat ze vervolgd zou worden als ze zaken kenbaar zou maken. Tegen de Limburgse zender L1 zei Smitsmans dat ze zich "enigszins geïntimideerd" voelde.

Een van de mensen die haar waarschuwde was burgemeester Henk van Beers. Hij greep naar eigen zeggen in omdat Smitsmans zich niet leek te zullen houden aan haar geheimhoudingsplicht.

Smitsmans zegt dat ze contact op zal nemen met de rechercheurs die ze heeft gesproken. Die zouden haar hebben verteld dat ze wél naar buiten mag treden met de informatie. Ook riep ze betrokkenen op om donderdag tijdens de raadsvergadering opening van zaken te geven.

Opgestapt

Van Rey maakte maandagavond, aan het begin van de raadsvergadering, bekend dat hij opstapt als wethouder en als Eerste Kamerlid. Hij zou als wethouder informatie hebben doorgespeeld aan partijgenoot Ricardo Offermanns over de selectieprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond. Offermanns werd unaniem gekozen door de selectiecommissie, maar hij heeft zich inmiddels teruggetrokken vanwege de kwestie.

Van Rey maakte zijn terugtreden bekend in een korte verklaring. "De afgelopen dagen en uren zijn de moeilijkste momenten van mijn leven en dat geldt ook voor mijn familie", zei hij daarin.

Van Rey is ook verdachte in een corruptiezaak. Hij zou als wethouder geld of diensten hebben aangenomen. Het onderzoek richt zich onder meer op zijn vriendschap met een projectontwikkelaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl