De gouverneur van Curaçao, Frits Goedgedrag (60), heeft om gezondheidsredenen zijn ontslag ingediend. Hij heeft al enige tijd hartklachten.

Eind september ging hij voor behandeling naar de Verenigde Staten. Na terugkeer op Curaçao is hij tot de conclusie gekomen dat hij zijn werk niet volledig kan hervatten.

Vervanger

Totdat er een nieuwe gouverneur is benoemd, wordt Goedgedrag vervangen door waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede. Zij nam de afgelopen tijd ook al belangrijke beslissingen in de politieke crisis op Curaçao. Zo benoemde ze op 29 september een interim-kabinet, nadat het kabinet-Schotte het vertrouwen van het parlement had verloren.

De gouverneur is de vertegenwoordiger van de koningin op Curaçao en fungeert daar als staatshoofd. Hij wordt door de koningin benoemd voor een periode van zes jaar.

Anthony Godett

Frits Goedgedrag was van 2002 tot 2010 de laatste gouverneur op de Nederlandse Antillen. Na de opheffing van de Antillen was hij de eerste gouverneur op Curaçao.

Hij kwam onder meer in 2003 in het nieuws toen hij weigerde een formatie-opdracht te geven aan Anthony Godett, die de verkiezingen op de Nederlandse Antillen had gewonnen. Tegen Godett liep een strafrechtelijk vooronderzoek wegens fraude en corruptie. Godett schoof toen zijn zus Mirna naar voren, die vervolgens premier werd.

STER reclame