NOS NieuwsAangepast

Transplantatiepionier Thomas dood

In de VS is de uitvinder van de beenmergtransplantatie overleden. Nobelprijswinnaar E. Donnall Thomas. Thomas (92) bedacht en verfijnde de methode in een tijd dat velen dachten dat transplantatie nooit verder zou komen dat de experimentele fase.

Donnall voerde in de jaren 50 de eerste beenmergtransplantatie uit bij een identieke tweeling. Daarna maakte hij transplantaties tussen bloedverwanten mogelijk en in de jaren 70 ook tussen mensen zonder bloedband.

Beenmergtransplantaties worden gebruikt om bloedziektes als leukemie te genezen. Door chemotherapie sterft het zieke beenmerg van een patiënt af, waarna gezond beenmerg van een donor wordt geplaatst.

Een miljoen transplantaties

Door de vinding van Donnall is de kans op overleven voor sommige kankers gestegen van nihil tot bijna 90 procent. Sinds hij de methode voor het eerst uitvoerde, zijn er wereldwijd een miljoen beenmergtransplantaties geweest.

Donnall kreeg in 1990 de Nobelprijs voor Medicijnen voor zijn werk, samen met Joseph Murray, die de eerste niertransplantatie had uitgevoerd. De helft van het prijzengeld schonk hij aan onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl