George McGovern (90) overleden

time icon Aangepast

De Amerikaanse politicus George McGovern is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij deed in 1972 namens de Democraten een gooi naar het presidentschap, maar verloor de verkiezingen van Richard Nixon.

McGovern leed ongekend grote nederlaag. Hij wist slechts 38 procent van de kiezers aan zich te binden en verloor elke staat, op Massachusetts en de hoofdstad Washington na.

Shocktherapie

De nederlaag had McGovern deels aan zichzelf te danken. Zijn campagne maakte een valse start toen hij zijn running mate Thomas Eagleton al na 18 dagen moest laten vallen. Eagleton bleek namelijk shocktherapie te hebben gevolgd voor een depressie. Dat werd als onoverkomelijk gezien.

McGovern koos uiteindelijk Sargent Shriver als nieuwe running mate, een zwager van de vermoorde president John Kennedy. De moeizame manier waarop hij een kandidaat kon vinden, deed zijn campagne ook geen goed.

Watergate-schandaal

Later bleek echter ook dat naaste medewerkers van Nixon hadden ingebroken in het Democratische hoofdkwartier, om daar afluisterapparatuur te plaatsen. Die affaire werd bekend als het Watergate-schandaal, naar het gebouw waar het kantoor was gevestigd.

Hoewel Nixon 2 jaar later zou moeten aftreden vanwege het schandaal, was er op verkiezingsdag nog maar weinig over bekend. Daardoor had het schandaal maar een beperkte invloed op de verkiezingen. "Als de verkiezingen in 74 waren geweest, was ik spekkoper geweest", treurde McGovern eens.

Reagan-revolution

Na zijn verlies keerde McGovern terug naar de Senaat. Nadat hij in 1980 was weggestemd in de Reagan-revolution, bekleedde hij verschillende functies bij de VN.

McGovern presenteerde zich als een uitgesproken progressief kandidaat, zelfs toen die term door Republikeinen synoniem werd gemaakt met een beleid van pappen en nathouden. "Ik ben altijd progressief geweest, alleen niet zo naïef als de Republikeinen me afschilderden."

STER Reclame