NOS NieuwsAangepast

'Orgaandonatie moet op de schop'

Medisch specialisten en patiëntenverenigingen willen aanscherping van het systeem van orgaandonatie. Ze hebben daarover een brief (pdf) gestuurd aan de informateurs van VVD en PvdA.

Iedereen die zijn keuze nog niet heeft gemaakt, zou een oproep moeten krijgen om dat alsnog te doen. Wie na een derde oproep nog steeds niet heeft gereageerd, is automatisch donor.

Nauwelijks gestegen

Ondanks grote voorlichtingscampagnes is het aantal beschikbare organen de afgelopen jaren nauwelijks gestegen. Een actief registratiesysteem kan daar verandering in brengen, denkt Luuk Hilbrands van de NTV, de Nederlandse Transplantatie Vereniging.

Hilbrands wil dat mensen worden gewezen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. "Als je liever niet een orgaan wilt doneren, is het ook goed, maar maak je keuze kenbaar. Wanneer jij komt te overlijden worden de nabestaanden dan in ieder geval niet met die lastige vraag geconfronteerd."

'Ja, tenzij'-regeling

De standpunten van de VVD en de PvdA over donorregistratie liggen ver uiteen. De VVD wil niemand verplichten donor te worden. De PvdA pleit voor een 'ja, tenzij'-regeling. In dat systeem is iedereen automatisch donor tenzij iemand expliciet aangeeft dat niet te willen.

Of een nieuw donorregistratiesysteem ook onderwerp van gesprek is tijdens de formatie-onderhandelingen, willen de twee partijen niet zeggen.

Verslaggever Martijn Bink volgde voor zijn documentaire Donorbroers een jaar lang twee broers op weg naar hun transplantatie. De broers verloren hun moeder drie jaar geleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl