NOS WielrennenAangepast

Rabobank stopt als wielersponsor

Rabobank zet na 2012 een punt achter de sponsoring van professionele wielerploegen, zowel voor de heren als de dames.

De bank heeft dit besloten naar aanleiding van het vernietigende dopingrapport van USADA.

Dat rapport spreekt volgens de bank boekdelen. "De internationale wielerwereld, inclusief al haar instituties, is behoorlijk verziekt", stelde financieel directeur Bert Bruggink van de bank.

"Het gaat met pijn in het hart, maar het is voor onze bank een onvermijdelijke beslissing", vervolgde Bruggink. "Wij zijn er niet van overtuigd dat de wielerwereld weer in staat is om een schone en eerlijke sport mogelijk te maken. Wij hebben niet het vertrouwen dat dit op afzienbare termijn zal veranderen."

"Ons besluit staat vast"

Rabobank begon in 1996 met de sponsoring van de profploeg. Maar het concern heeft altijd duidelijk gemaakt dat doping niet zou worden getolereerd. In het rapport van USADA kwam echter aan het licht dat ook bij de Rabobank-ploeg sprake is geweest van doping.

"Wielrennen is een prachtige sport waaraan miljoenen Nederlanders plezier beleven en ook een groot deel van de klanten van Rabobank. Maar ons besluit staat vast: we trekken ons terug uit de professionele wielersport", aldus Bruggink. "Het is pijnlijk, niet alleen voor Rabobank, maar vooral voor de liefhebbers en de sporters die geen blaam treft."

Ook bij de voorzitter van de KNWU, Marcel Wintels, kwam het besluit van Rabobank hard aan: "Dit is een vreselijke klap, maar dat was het rapport van de USADA natuurlijk al."

Doorstart

De profploeg kan komend seizoen een doorstart maken, maar dan zonder naam op het shirt. Een speciale onafhankelijk stichting ontfermt zich over de ploeg. Wel krijgt de zogenoemde 'white label-ploeg' opdracht zo snel mogelijk op eigen benen te staan.

De bank blijft verbonden aan de amateursport, de jeugdopleiding en het veldrijden, maar die ploegen worden wel ondergebracht bij de Nederlandse wielerbond KNWU.

Voor olympisch en wereldkampioene Marianne Vos en haar ploeg blijft Rabobank zich tot de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro inzetten.

Rabobank sinds 1996 in wielersport

De profploeg van Rabobank werd in 1996 als onderdeel van het 'Rabobank Wielerplan' opgericht door Jan Raas.

Theo de Rooij was de eerste ploegleider en volgde in 2003 Raas op als technisch directeur. Erik Breukink nam in dat jaar de taken van De Rooij als ploegleider over en was vanaf 2010 de technisch directeur.

Met renners als Michael Boogerd, Erik Dekker, Óscar Freire en Denis Mentsjov werden 24 ritten in de Tour de France gewonnen. Mentsjov won de Giro en twee keer de Vuelta.

Ook won Rabobank onder meer de Ronde van Vlaanderen (Rolf Sörensen), Amstel Gold Race (Boogerd en Dekker), Milaan-San Remo (Freire drie keer) en San Sebastian (Dekker en Luis León Sánchez).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl