NOS NieuwsAangepast

Quote 500 als inbrekers- kompas

De Quote 500 is een handig 'lijstje' om te zien welke Nederlanders nu het ruimste in hun geld zitten. Dat moeten inbrekers ook gedacht hebben, want uit onderzoek van de politie en het Openbaar Ministerie blijkt dat een bende die twee weken geleden is opgepakt, de Quote 500 als kompas gebruikte.

Zeker 50 mensen die in de Quote 500 staan, zijn slachtoffer geworden van de bende. In totaal is de buit vele miljoenen waard. Maar nu is de bende hopelijk uitgespeeld. Want op 2 oktober arresteerde de politie vijftien verdachten. Zij zouden te maken hebben met een reeks inbraken door het hele land.

Startpagina

De link met de Quote 500 was snel gelegd toen bleek dat meerdere bendeleden de website van Quote als startpagina hadden ingesteld op hun computer. Ook een andere pagina waar te lezen is waar de meeste miljonairs nu precies wonen bleek een hoog 'klik-gehalte' te hebben.

Behalve de lijst van de Quote 500 gebruikte de bende ook Google Street View. Daarmee werd de buurt alvast bekeken. Vervolgens sloegen de inbrekers hun slag. Niet door te wachten tot het huis van de rijkaard net verlaten was, maar juist terwijl het slachtoffer gewoon voor de televisie zat. Want dan stond het alarm toch uit.

'Niet verantwoordelijk'

Het blad Quote is al eerder bekritiseerd om de 'rijke-mensen-lijst'. Deze zou makkelijk door criminelen gebruikt worden als checklijst. En terecht, blijkt nu dus. Het blad zegt zich niet verantwoordelijk te voelen voor de reeks inbraken. Op 1 november verschijnt de nieuwe lijst met de 500 rijkste Nederlanders en die publicatie gaat gewoon door. In Nieuwsuur is vanavond een uitgebreide reportage over de bende te zien.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl