In de Griekse hoofdstad Athene zijn rellen uitgebroken tijdens een demonstratie tegen nieuwe, ingrijpende bezuinigingen. Net als bij vorige betogingen bekogelden honderden jongeren ook vandaag de politie met brandbommen, flessen en stenen.

De politie verdreef hen met traangas van het centrale Syntagmaplein. Tienduizenden Grieken liepen mee in de demonstratie in Athene. In Thessaloniki, waar 17.000 mensen de straat opgingen, verliep het protest zonder incidenten.

Staking

De Grieken hebben vandaag voor 24 uur het werk neergelegd uit woede over de voorgenomen bezuinigingen op zorg en pensioenen. De staking is ook bedoeld als een signaal aan de EU-leiders die vandaag praten over de Griekse crisis, dat er niet verder kan worden gesneden.

Ministeries, scholen en winkels blijven dicht en veel vluchten van en naar Griekenland zijn gecanceld.

Internationale kredietverstrekkers eisen dat de Griekse regering in de komende twee jaar 13,5 miljard euro bezuinigt om in aanmerking te komen voor nieuwe financiële steun. Het idee is om deze miljarden weg te halen bij de pensioenen en de gezondheidszorg, aangevuld met een belastingverhoging.

Trojka

Onderhandelingen daarover tussen de regering-Samaras en de trojka (EU, IMF en Europese centrale bank) zouden bijna tot een akkoord hebben geleid. Naar wordt aangenomen rapporteert de trojka vandaag aan de Europese leiders die in Brussel vergaderen.

Griekenland is door een lange reeks bezuinigingen in een diepe recessie geraakt. Een op de vier Grieken zit zonder werk. Daarmee heeft Griekenland, samen met Spanje, de hoogste werkloosheid in Europa.

STER reclame