NOS NieuwsAangepast

Opleidingen Kunduz stopgezet

Nederland heeft de opleiding van onderofficieren van de politie in de Afghaanse provincie Kunduz voorlopig stilgelegd omdat Afghanistan zich niet aan de afspraken lijkt te houden. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld in een brief aan de Tweede Kamer.

De opleiding van gewone agenten was al gestaakt omdat er genoeg Afghaanse trainers zijn. Nederlandse opleiders begeleiden opgeleide agenten nog wel met hun werk.

Volgens de brief (.pdf) worden door Nederland opgeleide politiemensen "kennelijk" ook buiten Kunduz ingezet.

Civiele taken

Met Afghanistan is afgesproken dat de politiemensen alleen in Kunduz actief zouden zijn, omdat de Tweede Kamer zeker wil weten dat ze alleen voor civiele taken worden ingezet.

De Afghaanse autoriteiten is om opheldering gevraagd.

Sinds juni vorig jaar leidt Nederland in Kunduz agenten op. Bij de missie zijn ruim 500 Nederlanders betrokken. De missie duurt tot medio 2014.

Debat

De ChristenUnie wil volgende week een debat over de brief. Kamerlid Joël Voordewind vindt dat het kabinet adequaat heeft gereageerd door de opleidingen stop te zetten, maar de brief laat volgens hem ook veel onduidelijkheid over.

Ook GroenLinks is kritisch. Voor fractievoorzitter Bram van Ojik is het essentieel dat er snel een adequate oplossing komt.

De VVD is juist zeer te spreken over de maatregelen van het kabinet. "Alle afspraken die zijn gemaakt met de Tweede Kamer worden nagekomen.", aldus Kamerlid Han ten Broeke.

Strenge voorwaarden

GroenLinks en de ChristenUnie stemden vorig jaar samen met D66 in met de Kunduz-missie. Ze dwongen daarbij strenge voorwaarden af bij het kabinet. Eén van die eisen was dat de door Nederland opgeleide agenten alleen in Kunduz werkzaam zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl