Verfproducent AkzoNobel heeft in het derde kwartaal een megaverlies geleden van 2,4 miljard euro.

Het grootste verfbedrijf ter wereld schrijft eenmalig ruim 2,5 miljard euro af op de verfactiviteiten omdat een lagere groei verwacht wordt. Vooral in Europa en de Verenigde Staten loopt de vraag naar decoratieve verf terug door de zwakke economie. De omzet steeg in het derde kwartaal wel met 6 procent, onder meer dankzij vraag uit China.

In het derde kwartaal vorig jaar boekte het bedrijf nog een nettowinst van 149 miljoen euro. Als de boekhoudkundige afwaardering van de verfdivisie buiten beschouwing gelaten wordt, komt de winst vóór belastingen en bijzondere posten uit op 540 miljoen euro, 7 procent meer dan een jaar geleden.

Tegenwind

AkzoNobel kampt al geruime tijd met de economische tegenwind en hoge grondstofprijzen. Door de economische malaise en de crisis in de bouw is er minder vraag naar verf.

Een ander probleem is dat de topman van de verfreus, Ton Büchner, sinds september ziek thuis zit. "Een ernstig geval van oververmoeidheid", zegt Antony Burgmans van de Raad van Commissarissen. De mededeling zorgde sinds september voor een val van de beurskoers met 15 procent.

Gisteren werd bekendgemaakt dat men verwacht dat Büchner rond de jaarwisseling voldoende hersteld is om terug te keren. Prompt ging de beurskoers 3 procent omhoog. Büchner volgde in april dit jaar Hans Wijers op als topman.

STER reclame