NOS NieuwsAangepast

Medische gegevens bij oud vuil

Een apotheek in Rotterdam heeft medische gegevens van patiënten op straat gezet. De gegevens zaten in twee vuilniszakken die begin september twee dagen voor de deur van de apotheek hebben gestaan.

De vinder heeft de vuilniszakken doorgespeeld aan ict-journalist Brenno de Winter. In de zakken zaten volledige medicatielijsten, recepten, kassabonnen, pinbonnen, adresgegevens, etiketten voor de verpakking van medicijnen en teruggegeven medicijnen.

Volgens De Winter is de informatie uit de vuilniszakken makkelijk te koppelen aan personen. Op de recepten staan bijvoorbeeld de naam, het adres en het burgerservicenummer van de patiënt. Op andere documenten staan de verzekeraar en het polisnummer.

Puzzel

"In sommige gevallen waren de papieren wel doorgescheurd, maar die legde je zo in elkaar als bij een puzzel", zegt De Winter. "In één geval waren het de medicatiegegevens van een terminaal zieke man."

De Rotterdamse apotheek is afgelopen september onder toezicht geplaatst door de Inspectie voor de Gezondheidszorg, omdat de veiligheid van de patiënten in het geding zou zijn. Dat was nadat de vuilniszakken waren geplaatst.

Volgens de inspectie waren de medicatiebewaking en de receptbewerking onvoldoende, ondanks dat er beterschap was toegezegd. de veiligheid van de patiénten was in het geding en de leiding nam onvoldoende maatregelen om dat risico weg te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl