NOS NieuwsAangepast

Dode vlinders in de naam van kunst

Elke week 400 dode vlinders weg moeten vegen uit een tentoonstellingsruimte. De laatste tentoonstelling van de Engelse kunstenaar Damien Hirst leidt achteraf tot veel ophef. Zijn tentoonstelling bestond uit een grote groep levende vlinders, maar nu blijkt dat de vlinders bij bosjes uit de lucht vielen. Een massa-slachting, zeggen dierenactivisten.

De tentoonstelling 'In and Out of Love' was eerder dit jaar te zien in het Tate Modern museum in Londen en bestond onder anderen uit twee grote ruimtes zonder ramen, waarin een grote groep vlinders rondvloog. In de vijf maanden durende tentoonstelling hebben ongeveer 9000 vlinders de dood gevonden.

Amusement

De verschillende vlinders hebben een natuurlijke levensverwachting van ongeveer negen maanden, maar de vlinders van de tentoonstelling zouden het slechts enkele uren tot dagen vol hebben weten te houden.

Een woordvoeder van People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) zei "dat het niet uitmaakt of Damien de vlinders zelf heeft vermoord of dat de dieren voor zijn ogen werden afgeslacht voor zijn eigen amusement."

Perfecte leefomstandigheden

Het Tate Modern museum zegt dat "het vlinders betroffen die aan het eind van hun levenscyclus waren". Ook Damien snapt alle ophef niet. "De perfecte leefomstandigheden zijn nagebootst, waardoor veel vlinders langer hebben geleefd dan in het wild."

Koeienkop

Het is niet de eerste keer dat Damien Hirst met zijn werk de media haalt. Zo heeft hij in 1990 een rottende koeienkop in een glazen bak geëxposeerd en in 1991 een haai op sterk water gezet. In 2007 heeft Hirst een 18e eeuws menselijke schedel bedekt met ruim 8.500 diamanten, bekend als "For the Love of God". Ook een recent beeld van een hoogzwangere vrouw die voor de helft naakt en voor de andere helft is opengewerkt, zorgt voor veel ophef in het Engelse stadje Ilfracombe.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl