NOS NieuwsAangepast

Nicotinepleisters voor Russische rokers

In Rusland rookt bijna een derde van de bevolking. Een pakje sigaretten kost ook maar tussen de één en anderhalve euro. Maar de 44 miljoen verstokte Russische rokers kunnen binnenkort hun geld maar beter aan nicotinepleisters uitgeven. Premier Medvedev gaat namelijk de strijd aan met de peuk.

Rookverbod

Medvedev heeft aangekondigd verschillende maatregelen te treffen om de Russen minder te laten roken. Zo wil hij een verbod op reclame voor sigaretten, hogere accijnzen en minder verkooppunten. Daarnaast mag er als het aan hem ligt vanaf 1 januari 2015 niet meer gerookt worden in publieke ruimtes.

In Rusland sterven er ongeveer 400.000 mensen per jaar aan gevolgen van het roken. "We verliezen een complete stad per jaar aan roken", aldus Medvedev. "De overheid is niet in oorlog met rokers, maar we zetten ons af tegen roken."

'Het zal nooit gebeuren'

De Russische bevolking is verdeeld over de nieuwe regels. Sommigen denken dat een verbod op roken gewoon wordt genegeerd. "Mensen hebben altijd al gerookt en nu denken ze dat ze gewoon een wet kunnen maken die roken verbiedt? Ik zeg dit als een roker, maar het zal nooit gebeuren", zegt Alexander Ivanov, de eigenaar van een kleine tabakswinkel in Moskou, tegen de New York Times.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl