NOS NieuwsAangepast

E-boeken vanaf nu in verhuur

Vanaf vandaag kunnen webwinkels en boekhandels op grotere schaal elektronische boeken verhuren. Het Centraal Boekhuis gaat de boeken leveren aan boekhandels en webwinkels.

Het Centraal Boekhuis dient als magazijn dat boekverkopers bevoorraadt. De verkoop van e-boeken groeit, maar de verhuur van het elektronische boek staat op dit moment nog in de kinderschoenen.

De meeste uitgevers zijn huiverig omdat er nog onduidelijkheid bestaat over bijvoorbeeld de auteursrechten en het risico van illegaal downloaden. Bovendien zijn ze bang dat er minder papieren boeken door worden verkocht.

Bibliotheken

Bibliotheken willen graag meeliften. Ze zijn bereid een normale prijs te betalen voor het e-boek zoals ze dat ook doen voor het papieren exemplaar. Ze overleggen daarover nog met het Centraal Boekhuis.

De Vereniging Openbare Bibliotheken telt vier miljoen lezers. Op kleine schaal verhuurt de webwinkel Yindo nu al e-boeken voor tablets en computers.

Het bedrijf overweegt ook gebruik te maken van de diensten van het Centraal Boekhuis, maar wil eerst zien of er inderdaad voldoende boeken op de markt komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl