Reumamedicijn vaak niet effectief

time icon Aangepast

Één op de drie reumapatiënten die Humira gebruiken, maakt antistoffen aan tegen het medicijn. Het werkt daardoor niet of minder dan zou moeten. Dat blijkt uit onderzoek waarop Pauline van Schouwenburg van Sanquin Bloedvoorziening volgende maand hoopt te promoveren aan de Universiteit van Amsterdam.

In Nederland wordt jaarlijks ruim 180 miljoen euro uitgegeven aan deze ontstekingsremmer, die duizend euro per patiënt per maand kost. Die 180 miljoen is meer dan bij welk ander medicijn dan ook. Er zijn bijna 16.000 gebruikers van Humira (farmaceutische naam: adalimumab).

Antistoffen

Van Schouwenburg heeft drie jaar lang bij 272 patiënten van de revalidatieinstelling Reade de medicijnspiegel in het bloed gemeten. Dat is de hoeveelheid werkzame stof. Die blijkt een maat voor het aanmaken van antistoffen. De onderzoekster heeft ontdekt dat die antistoffen precies het werkzame deel van het geneesmiddelen beïnvloeden.

Van Schouwenburg pleit ervoor dat patiënten die het middel gebruiken standaard getest worden op de aanwezigheid van antistoffen.

STER Reclame