NOS NieuwsAangepast

Kunsthal: beveiliging was in orde

Na de diefstal van vanochtend van zeven topstukken uit de Kunsthal in Rotterdam is een discussie ontbrand over de beveiliging van het gebouw.

De schilderijen van Monet, Picasso, Freud, Matisse, Gauguin en Meijer de Haan vertegenwoordigen een waarde van tientallen miljoenen.

Technische beveiliging

Directeur Ansenk noemt de beveiliging state of the art. "De beveiliging zoals die was, was volgens de afspraken met de verzekeraar en de bruikleengever. Het was in orde", zei ze op een persconferentie.

Willem van Hassel, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Kunsthal, zegt dat er heel bewust is gekozen voor "technische beveiliging". Dat houdt volgens hem in dat er 's nachts geen mensen aanwezig zijn, maar dat er camerabewaking en andere beveiligingsmaatregelen zijn.

'Beveiligingsdrama'

Beveiligingsexpert Ton Cremers vindt dat de beveiliging voor een expositie als deze onder de maat was. Er was maar één beveiligingsschil en dat moeten er volgens Cremers zeker twee te zijn.

Cremers zegt dat de Kunsthal een prachtig gebouw is, maar een drama om te beveiligen. Het verbaast hem ook dat de topwerken in de buurt van de ramen van het museum waren tentoongesteld.

Opsporing verzocht

Vanavond besteedt het tv-programma 'Opsporing Verzocht' aandacht aan de kunstroof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl