NOS NieuwsAangepast

Kamer steunt hack-plan Opstelten

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt het goed dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie het probleem van de cybercrime wil aanpakken door de opsporingsinstanties meer bevoegdheden te geven.

VVD-Kamerlid Hennis-Plasschaert vindt het goed dat politie en justitie nu betere opsporingsmogelijkheden krijgen om cybercrime aan te pakken. "Cruciaal voor ons is dat de minister wel waarborgen inbouwt voor de privacy op internet."

Clouds

PvdA-Kamerlid Recourt wijst erop dat er nu bij de instanties een achterstand is in kennis en opsporingsmogelijkheden. Hij hoopt dat die achterstand kan worden ingehaald. Hij waarschuwt wel dat er terughoudend moet worden opgetreden bij gegevens die op servers of clouds in het buitenland zijn opgeslagen. Volgens hem kun je dat niet doen zonder toestemming van een land. "Dat zouden wij ook niet accepteren."

SP-Kamerlid Gesthuizen vindt het goed dat de minister het probleem oppakt, maar heeft nog wel veel vragen. Ze noemt de voornemens van de minister vergaand en vindt dat die onvoldoende waarborgen bieden ten aanzien van de privacy. "Bovendien is het de vraag of de opsporingsbevoegdheden standhouden voor de Europese rechter."

Spyware

Opstelten schrijft in brief aan de Kamer dat politie en justitie bijvoorbeeld de mogelijkheid moeten krijgen om op afstand in te breken in computers om informatie te wissen of ontoegankelijk te maken. Ook wil dat de politie spyware kan installeren om internetgebruik te kunnen volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl